Η μελέτη, με τίτλο «Worldwide trends in dietary sugars intake», την οποία υπογράφουν οι κ.κ. Anna Wittekind και Janette Walton, διενεργήθηκε σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία και Αυστρία), καθώς επίσης και σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ.
Η νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης, τόσο ως απόλυτες τιμές (γραμμάρια/ ημέρα) όσο και ως ποσοστό της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης μειώνεται σε βάθος δεκαετιών ή παραμείνει σταθερή.
Με δεδομένες τις αντικρουόμενες απόψεις για την κατανάλωση ζάχαρης, η έρευνα ανέλαβε να επανεξετάσει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από εθνικές έρευνες διατροφής και να ερευνήσει τις αλλαγές και τις τάσεις στην καθημερινή πρόσληψη σακχάρων.
Τα δεδομένα που συγκεντρώνει η έρευνα περιλαμβάνουν μόνο τις συγκεκριμένες δεκατρείς χώρες, καθώς, όπως επισημαίνεται, είναι οι μόνες που παρέχουν συστηματικά και σε βάθος χρόνου στοιχεία για την κατανάλωση ζάχαρης από τους εθνικούς πληθυσμούς.
Από τα ευρήματά της προκύπτει ότι στο σύνολο των χωρών η κατανάλωση ζάχαρης μειώθηκε ή παρέμεινε σταθερή σε όλα τα ηλικιακά στάδια, τόσο σε απόλυτο επίπεδο όσο και αναλογικά, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε μόνο σε λίγες υποκατηγορίες του πληθυσμού συγκεκριμένων χωρών, όπως στα έφηβα αγόρια της Νορβηγίας (όχι όμως και στα κορίτσια) και στις ενήλικες γυναίκες της Σουηδίας.
Οι μειώσεις, σε απόλυτους αριθμούς, κυμαίνονται από 1 γραμμάριο/ημέρα σε κορίτσια και έφηβες στη Γερμανία, σε μια περίοδο 22 ετών, και φθάνουν έως και τα 18 γραμμάρια/ημέρα στους ενήλικες Νορβηγούς, στη διάρκεια ενός διαστήματος 14 ετών.
Leave a Comment