Τα Prix Galien, o σημαντικότερος θεσμός βράβευσης της παγκόσμιας φαρμακευτικής έρευνας και καινοτομίας, καθιερώθηκε και στην Ελλάδα
Με αφορμή τη διεξαγωγή για δεύτερη φορά στη χώρα μας των διεθνούς φήμης φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien, που θα πραγματοποιηθούν στις 7 Μαρτίου 2015, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραχωρήθηκε σήμερα σχετική συνέντευξη τύπου στο Divani Caravel Hotel.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η πρόεδρος των Prix Galien Greece, κα Τζένη Περγιαλιώτου, ανέφερε: «O θεσμός των Prix Galien καθιερώθηκε στη χώρα μας σε μια περίοδο που θεωρώ ότι η πρόσβαση όλων μας στις καινοτόμες θεραπείες και τα νέα διαγνωστικά εργαλεία είναι επιβεβλημένη, κυρίως διότι σώζουν ζωές, αλλά και διότι μπορούν μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο και πιο εκσυγχρονισμένο σύστημα υγείας», ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε, για πρώτη φορά στην ιστορία του παγκόσμιου θεσμού, τη δημιουργία δύο νέων σπουδαίων βραβείων, το Galien Scientific Research Award και το Patient Initiative Award.
«Σκοπός του βραβείου των Συλλόγων Ασθενών είναι να τους παρακινήσει ώστε να αυξήσουν τις δραστηριότητες τους. Η ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας θα επισφραγιστεί με την καθιέρωση και λειτουργία της Ακαδημίας Συλλόγων Ασθενών, η οποία θα επιμορφώσει τα μέλη των συλλόγων ασθενών σε θέματα που έχουν πραγματικά ανάγκη με απώτερο σκοπό την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους και την αρτιότερη διεκδίκηση των παροχών που δικαιούνται από την Πολιτεία» τόνισε χαρακτηριστικά η κα. Περγιαλιώτου.
Κλείνοντας την ομιλία της στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία του θεσμού και στο ρόλο που εξυπηρετεί αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, «Τα Prix Galien Greece, για μένα προσωπικά υπηρετούν κι έναν άλλο ιερό σκοπό: όλη αυτή η πρωτοβουλία έχει κατορθώσει να φέρει κοντά την επιστημονική κοινότητα, την Πολιτεία, τους ασθενείς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να τους περάσει το εξής μήνυμα ότι η κλινική έρευνα και τα προϊόντα που απορρέουν από αυτήν ως πολύτιμο αγαθό της, έχουν ανεκτίμητη αξία για τη ζωή όλων μας. Για το λόγο αυτό η Πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος ώστε τα καινοτόμα προϊόντα, οι νέες τεχνολογίες και οι νέες θεραπείες να είναι προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς».
Στην αξία των Prix Galien Greece ως του μοναδικού θεσμού που εξάρει την αξία της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και στη σημασία της κλινικής έρευνας και των καινοτόμων φαρμάκων για την αναβάθμιση ποιότητας ζωής των ασθενών και τη μακροπρόθεσμη μείωση των δαπανών υγείας, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο καθηγητής και Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιος Χρούσος. Κατά τα λεγόμενα του κ. Χρούσου «Η τεράστια ανάπτυξη στη βιολογία και τη τεχνολογία τα τελευταία 30 χρόνια έχουν σαν επακόλουθο την όλο και αυξανόμενη παραγωγή πολλών εξαιρετικών, νέων, καινοτόμων φαρμάκων. Βέβαια, η υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα και η πολυπλοκότητα της γνώσης που αυξάνει ραγδαία υπαγορεύουν την συνεργασία πολλών ειδικών επιστημόνων και την χρήση διαφόρων τύπων τεχνολογιών. Η ανακάλυψη ενός φαρμακευτικού στόχου, η αναζήτηση δυνητικά θεραπευτικών ουσιών, που πολλές φορές αριθμούν σε δεκάδες χιλιάδες και η αναζήτηση ενός πεπερασμένου αριθμού πιθανόν χρησίμων μορίων διαρκεί αρκετά χρόνια και έχει τεράστιο κόστος. Είναι λοιπόν λογικό τα καινοτόμα φάρμακα να είναι σχετικά ακριβά όταν διατίθενται στην αγορά, γιατί ακριβώς πρέπει να γίνει και η απόσβεση της τεράστιας δαπάνης που έχουν υποστεί οι εταιρείες προκειμένου να τα παράξουν. Όμως αυτή η τεράστια δαπάνη αξίζει τον κόπο, γιατί γίνεται προς όφελος της ανθρωπότητας».
Ο καθηγητής παθολογίας & ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της Ακαδημίας Συλλόγων Ασθενών, κ. Κωνσταντίνος Συρίγος κατά τη διάρκεια της δικής του παρουσίασης εξήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Ακαδημία Ασθενών παρουσιάζοντας το ρόλο και τη δομή της Ακαδημίας. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Εκτιμώντας τον σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι σύλλογοι ασθενών σε μια χειμαζόμενη κοινωνία με αυξημένες ανάγκες και περιορισμένους πόρους, σεβόμενοι την ανιδιοτελή προσφορά των μελών τους, αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποιώντας την έλλειψη εμπειρίας και κατάρτισής τους, τα Prix Galien Greece, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα «σχολείο» εκπαίδευσης για τα στελέχη και μέλη των συλλόγων αυτών. Η «Ακαδημία Συλλόγων Ασθενών» ή «Galien Patients’ Academy», όπως την ονομάσαμε, κατάρτισε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε στελέχη συλλόγων ασθενών και περιλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα:
Α. Οργάνωση και λειτουργία μιας εθελοντικής ομάδας
- Βασικές αρχές οργάνωσης και διοίκησης ενός εθελοντικού συλλόγου
- Το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Διαχείριση ανθρωπίνων πόρων με έμφαση στη διαχείριση εθελοντών
- Χρηματοοικονομική διαχείριση – κατάρτιση και τήρηση προϋπολογισμών
- Διεθνείς σχέσεις, σύνδεση με όμορους συλλόγους της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Β. Αποτελεσματική επίτευξη των σκοπών μιας εθελοντικής ομάδας
- Ενδυνάμωση των ασθενών – χτίζοντας σχέσεις μεταξύ των ασθενών και με τον γιατρό τους
- Ψυχολογική υποστήριξη του ασθενή, του φροντιστή και του περιβάλλοντός του
- Εκπαίδευση για τη νόσο – αναζήτηση και αξιολόγηση της επιστημονικής πληροφορίας
- Κλινική έρευνα: βασικές αρχές, ασφάλεια του ασθενή
Γ. εξωστρέφεια και προβολή του έργου μιας εθελοντικής ομάδας
- Τεχνικές προσέλκυσης μελών – εθελοντών
- Τεχνικές προσέλκυσης πόρων
- Βασικές αρχές marketing και επικοινωνίας – προβολή δράσεων και έργου
Δ. Εκπαίδευση στο περιβάλλον δράσης μιας εθελοντικής ομάδας
- Σύστημα υγείας: υπηρεσίες, δομή και λειτουργία
- Νομικό πλαίσιο δικαιωμάτων ασθενών
- Πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες
- Συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων: διεθνής εμπειρία
- Οικονομικοί περιορισμοί στην άσκηση πολιτικής υγείας
Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων αρχίζει την άνοιξη του 2015».
Ολοκληρώνοντας της ομιλία του ο κ. Συρίγος επισήμανε: «φιλοδοξία μας είναι δημιουργήσουμε μια ομάδα στελεχών, εθελοντών μεν, αλλά όχι ερασιτεχνών. Θα πρόκειται για εθελοντές με κατάρτιση και γνώσεις, ικανούς να αξιοποιήσουν τον ενθουσιασμό, να αναδείξουν τις δράσεις και να υπηρετήσουν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τους σκοπούς των συλλόγων ασθενών της πατρίδας μας».
Πηγή: medlabgr.blogspot.com