«Να προστίθεται ζωή στα χρόνια, όχι μόνο χρόνια στη ζωή!» Η φράση αυτή θα μπορούσε να συνοψίζει το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας & Γηριατρικής, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου. Με θεματική που ξεπέρασε τα στενά όρια της ιατρικής και νοσηλευτικής επιστήμης, το Συνέδριο προσέλκυσε ευρύ φάσμα επαγγελματιών της υγείας, καταφέρνοντας να κερδίσει το ενδιαφέρον και του νεανικού κοινού.
Την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε, την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής & Γηριατρικής Εταιρείας, Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, παρουσιάζοντας την ιστορία και τα μελλοντικά σχέδια της Εταιρείας. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Γεώργιος Ζωγράφος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Ε.Κ.Π.Α., Ευστράτιος Πατσούρης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του Δήμου Αθηναίων, Μαρία Στρατηγάκη, ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Πατρών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γηριατρικής Ογκολογίας, Δημήτριος Καρδαμάκης, το Μέλος Δ.Σ.του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Περικλής Τζιάρας και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.
Στην κεντρική ομιλία της βραδιάς, με θέμα «Η γήρανση του πληθυσμού: Ένα μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα», ο κύριος Καραϊτιανός αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία της τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα και στις παραμέτρους της καλής ποιότητας ζωής για τους εκπροσώπους της, που περιλαμβάνουν σωστή διατροφή, ήπια σωματική άσκηση και πνευματική δραστηριότητα.
Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου αναπτύχθηκε σε τρεις βασικούς θεματικούς άξονες:
Κλινικά ζητήματα. Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς η πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων που απαντούν συχνά στην τρίτη ηλικία: λοιμώξεις, ορθοπεδικά προβλήματα, παθήσεις του πεπτικού, πόνος, διαβήτης, πνευμονικές παθήσεις, δερματοπάθειες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρόληψη και τη θεραπεία διαδεδομένων μορφών καρκίνου, όπως αυτοί του πνεύμονα, του μαστού, της μήτρας, του ανώτερου πεπτικού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.
Νευρολογία – Ψυχιατρική. Οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη, οι νοητικές διαταραχές και η άνοια απασχόλησαν ιδιαίτερα το συνέδριο. Οι διαγνωστικές δοκιμασίες αποτέλεσαν αντικείμενο Κλινικού Φροντιστηρίου, ενώ τις προτάσεις της «Ομάδας Εργασίας για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια- Νόσο Alzheimer» κατέθεσε η Πρόεδρος της Ομάδας και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, Παρασκευή Σακκά.
Ιδιαίτερη ήταν η ανταπόκριση του κοινού στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ηλικιακός ρατσισμός», που συντόνισαν η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη και ο Ι.Γ. Καραϊτιανός. Τα προγράμματα γίνονται για αυτούς που καταναλώνουν, άρα όχι για τους ηλικιωμένους, ήταν η αρνητική διαπίστωση της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς, και οι γνωστοί δημοσιογράφοι Έλλη Στάη και Θανάσης Λάλας.
Τέλος, στην ομιλία του με θέμα «Σεξουαλική δραστηριότητα στην τρίτη ηλικία», με την οποία και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου, ο νευρολόγος-ψυχίατρος Θάνος Ασκητής υποστήριξε ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία αντιμετωπίζεται στερεοτυπικά ως συνώνυμη της τρίτης ηλικίας. Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, διαπιστώνεται μεταστροφή των κοινωνικών απόψεων, η οποία προβλέπεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς θα αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και θα καταγράφονται σημαντικές δημογραφικές μεταβολές.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com