επιμέλεια Μαρία Χιόνη εκπαιδευτικός, μεταπτυχιακή φοιτήτρια φυσιολογίας Ιατρικής Αθηνών, medlabnews.gr
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Σχολικών Γευμάτων (International School Meals Day) στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία και σύντομα σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τους διοργανωτές της.
Στόχος των σχετικών εκδηλώσεων είναι:
– Η ενημέρωση γονέων, δασκάλων και μαθητών για την σπουδαιότητα της θρεπτικής ποιότητας των σχολικών γευμάτων.
– Η υιοθέτηση υγιών διατροφικών συνηθειών από τους μαθητές, τόσο στο σχολείο, όσο και στο σπίτι.
– Η συνειδητοποίηση της σύνδεσης μεταξύ υγιούς διατροφής, εκπαίδευσης και μάθησης.
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει για τα παιδιά την πρόσληψη πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Ως εκ τούτου, με την καθημερινή παροχή ενός φρούτου εποχής (μήλο, αχλάδι, μανταρίνι, πορτοκάλι, μπανάνα) και των λαχανικών (ντομάτα, λάχανο-καρότο, σπανάκι), μέσω του Προγράμματος καλύπτονται περίπου δύο μερίδες, δηλαδή, το 40% των αναγκών των παιδιών σε φρούτα και λαχανικά.
Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά ενισχύουν το μικρογεύμα με μια πληθώρα βιταμινών και μετάλλων (π.χ. βιταμίνη C, κάλιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α), καθώς και με φυτικές ίνες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το φρούτο καταναλώνεται με τη φλούδα (π.χ. μήλο)
Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για το φαινόμενο της ασιτίας στα ελληνόπουλα. Όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, σχεδόν δύο στους τρεις μαθητές δημοτικών σχολείων βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια. Από αυτούς, περίπου οι μισοί είναι αντιμέτωποι με την πείνα!
Η αυξημένη ανεργία, οι μειώσεις μισθών και οι γενικότερες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές που συντελέστηκαν στην Ελλάδα μετά το 2008, άφησαν εντονότερα το αποτύπωμα τους στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εκδηλώνονται πλέον φαινόμενα επισιτιστικής ανασφάλειας που μέχρι πρότινος αποτελούσε χαρακτηριστικό των αναπτυσσόμενων χωρών. Η επισιτιστική ανασφάλεια υπό τη μορφή μέτριας ή σοβαρής πείνας επηρεάζει άμεσα την υγεία και την ανάπτυξη του παιδικού πληθυσμού.
Επιπλέον, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες οδηγούν επίσης σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές και συνήθειες, επιβαρύνοντας περαιτέρω την υγεία των παιδιών και εφήβων. Για το λόγο αυτό, και παρά τα προβλήματα σίτισης που παρουσιάζονται ολοένα και συχνότερα κατά το διάστημα που διανύουμε, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις σε ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., τόσο μεταξύ ενηλίκων όσο και μεταξύ παιδιών και εφήβων. Η επισιτιστική ανασφάλεια και η παχυσαρκία είναι, δηλαδή, δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Επισιτιστική Ανασφάλεια
Με στόχο την καταγραφή της επισιτιστικής ανάγκης, τη διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών, αλλά και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Προγράμματος, το Ινστιτούτο Prolepsis σχεδίασε ειδικά ερωτηματολόγια και τα διένειμε σε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Κατά το σχολικό έτος 2013-2014, συλλέχθηκαν 69.160 ερωτηματολόγια, από 406 σχολεία που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα, και σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία:
39% των συμμετεχόντων στις συγκεκριμένες περιοχές της χώρας παρουσιάζει επισιτιστική ασφάλεια
25% των συμμετεχόντων αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας (μέτρια ή σοβαρή)
36% των συμμετεχόντων αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια χωρίς ύπαρξη πείνας
3 χρόνια μετά την έναρξη του Προγράμματος, ύστερα από καθημερινή παρακολούθηση των σχολείων και επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (εκπαιδευτική κοινότητα & γονείς), η ανταπόκριση έχει ξεπεράσει κάθε αρχική προσδοκία!
Τα κρούσματα επισιτιστικής ανασφάλειας στα σχολεία καταπολεμούνται με άμεσο τρόπο, μέσω της διανομής εκατομμυρίων γευμάτων, και έμμεσα, μέσω της ελάφρυνσης των οικονομικών υποχρεώσεων εκατοντάδων οικογενειών.
Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ απευθύνεται σε μαθητές δημοσίων σχολείων κοινωνικο-οικονομικά ευπαθών περιοχών όλης της Ελλάδας, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Το Πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά, ξεκίνησε φέτος στις 20 Νοεμβρίου, με στόχο τη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας και την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Οι μαθητές των 150 σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα λαμβάνουν καθημερινά ένα δωρεάν, υγιεινό γεύμα.
Κατά το σχολικό έτος 2013-2014 στο Πρόγραμμα συμμετείχαν 406 σχολεία με σχεδόν 62.000 μαθητές σε 23 νομούς της χώρας, ενώ από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 9 εκατομμύρια γεύματα. Τα οφέλη που προκύπτουν είναι σημαντικά για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που έχει συλλέξει το Ινστιτούτο «Prolepsis».
Σήμερα υλοποιείται σε 150 σχολεία με 15.000 μαθητές σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και στους νομούς Έβρου, Ημαθίας, Ξάνθης, Πιερίας και Ροδόπης.
Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Από το 2012 έως και σήμερα Μέγας Δωρητής του Προγράμματος εξακολουθεί να είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Για τρίτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα στηρίζει επίσης το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Ο ΑΒ Βασιλόπουλος στο πλαίσιο της δράσης «52 Εβδομάδες, 52 δράσεις σίτισης και φροντίδας σε όλη την Ελλάδα» υποστηρίζει την υλοποίηση του Προγράμματος σε 52 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.
To Ινστιτούτο Prolepsis βρίσκεται στο Μαρούσι στα τηλ 210 6255700 και στο site diatrofi.prolepsis.gr/
Πηγή: medlabgr.blogspot.com