Η μειοψηφία όσων παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης λαμβάνουν θεραπεία και το 1/3 αυτών βλέπει μείωση των συμπτωμάτων του.
Τα συμπτώματα της αλλαγής της διάθεσης φαίνεται να ξεκινούν από ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος. Η φυσική άσκηση, λοιπόν, φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα της ενδορφίνης, της βήτα ενδορφίνης που συνδέονται άμεσα με την νευρογένεση.
Οι ενδορφίνες μειώνουν τα συμπτώματα του πόνου και μας δημιουργούν μια διάθεση ευφορίας. Η φαινυλαιθυλαμίνη, ουσία που παράγεται μόνο στον οργανισμό μας, παίζει ρόλο στην διάθεσή μας, στην προσοχή και στην ενέργεια που έχουμε.
Η φυσική άσκηση αυξάνει και τον παράγοντα των ενδοθηλιακών που συνδέονται και αυτά με τον ιππόκαμπο.
Ακόμη η επίδραση της σωματικής άσκησης φαίνεται και από την έκκριση ενός νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF) και έχει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτός ο παράγοντας αυξάνεται με την χρήση αντικαταθλιπτικών και αυτή η αύξηση είναι πολύ πιο γρήγορη για κάποιον που αθλείται κιόλας.
Τα χαμηλά επίπεδα σερετονίνης επίσης οδηγούν στην κατάθλιψη. Μπορούμε όμως να ανεβάσουμε τα επίπεδα της με την γυμναστική, καθώς με την φυσική άσκηση αυξάνεται η σύνθεση των ενζύμων της σερετονίνης.
Leave a Comment