Home / Ειδήσεις / Φουκουσίμα, τέσσερα χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή
Φουκουσίμα, τέσσερα χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή

Φουκουσίμα, τέσσερα χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή

επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

Πέρασαν κιόλας τέσσερα χρόνια από την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα. Στα πρώτα μας βήματα τότε το medlabnews.gr κάλυψε το γεγονός παραθέτοντας άρθρα όπως “Ραδιενέργεια: Λίγα λόγια για να καταλαβαίνουμε τι ακούμε. Η μονάδα μέτρησης sievert (ζίβερτ)” , “Η ραδιενέργεια από την Ιαπωνία στην Ευρώπη. Πόσο επικίνδυνη είναι για εμάς;” και “Φουκουσίμα: δύο χρόνια μετά. Ποια τα προβλήματα από την ραδιενέργεια, στους κατοίκους και στον κόσμo;” που βρήκαν μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό τότε.

 

Και φέτος κάτοικοι της πόλης Νάμι, η οποία εντάσσεται στη ζώνη υποχρεωτική εκκένωσης που έχει ορίσει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κοντά στον  πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, προσευχήθηκαν για τους γονείς τους που έχασαν τη ζωή τους το 2011.

 

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία αλλά και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα. Πριν από 4 χρόνια ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε παρέσυραν τον μύθο ότι υπάρχει ασφαλής χρήση της πυρηνικής ενέργειας και ιαπωνική τεχνολογία που αποκλείει το πυρηνικό ατύχημα. Το κόστος για την κοινωνία ήταν όμως μεγάλο.

Πέρασαν ήδη 4 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή, αλλά οι συνέπειες θα παραμείνουν για δεκαετίες. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα θύματα και την καταστροφή:
– 250.000 άτομα παραμένουν και σήμερα μακριά από τα σπίτια τους, ενώ εκτεταμένες αγροτικές περιοχές παραμένουν ακόμα αποκλεισμένες
-ελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος και στη θάλασσα διπλάσια ραδιενέργεια σε σχέση με αυτή από το Τσερνόμπιλ,
– το 22% της ραδιενέργειας κατέπεσε στο έδαφος, με τρόπο που καθορίστηκε από την κατεύθυνση και την ένταση των ανέμων αλλά ραδιοϊσότοπα πέρασαν στην τροφική αλυσίδα ακόμα και στον ωκεανό, αλλά κι απέναντι στις αμερικάνικες ακτές,
– ακόμα και σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από το συγκρότημα πυρηνικών αντιδραστήρων εντοπίζεται το εξαιρετικά τοξικό πλουτώνιο.

Οι διαρροές ραδιενέργειας στον Ειρηνικό Ωκεανό από τη Φουκουσίμα συνεχίζονται εδώ και 4 χρόνια, έτσι ώστε και οι πιο αδαείς να θέτουν υπό αμφισβήτηση τα όσα μας έχουν ειπωθεί κατά καιρούς από τους επιστήμονες-εκπρόσωπους των διεθνών οργανισμών περί δήθεν απουσίας κινδύνου. Άλλωστε, τα όσα διατείνονται για χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας βάσει των μετρήσεων ραδιενέργειας που διεξάγουν οι ίδιοι, μοιάζουν απίστευτα. Παράλληλα, οι ανησυχητικές μελέτες των ανεξάρτητων επιστημόνων με αναφορές σε μεταλλάξεις και εμφάνιση όγκων σε ανθρώπους, φυτά και ζώα, στις εκτεθειμένες περιοχές, ως είθισται, μένουν στο περιθώριο και καλύπτονται από τη mainstream ενημέρωση.
  Είναι γεγονός ότι η διασπορά ραδιενέργειας επιφέρει σταδιακά ανυπολόγιστες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους ανθρώπους εντός και εκτός συνόρων της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου και τεράστια περιβαλλοντική ζημιά που θα φανεί στις πραγματικές διαστάσεις της στο μέλλον.
Τα 48 πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας παραμένουν κλειστά, αν και γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση να ανοίξουν κάποια. Μόλις όμως το 1/3 περνάει τα τεστ ασφαλείας! Το κλείσιμο όλων των πυρηνικών εργοστασίων σε ελάχιστο χρόνο αποδεικνύει ότι ακόμα και μια χώρα όπως η Ιαπωνία που ήταν σε σημαντικό βαθμό εξαρτημένη από τα πυρηνικά εργοστάσια για την παραγωγή ενέργειας μπορεί να περάσει πολύ γρήγορα, αν το θέλει, στην μετά την πυρηνική ενέργεια εποχή. Θα το κάνει, πιο αργά, η Γερμανία μέχρι το 2020, οπότε θα έχει κλείσει όλα τα πυρηνικά εργοστάσιά της. Αντιθέτως, η Βρετανία επιδιώκει να χτίσει ένα νέο πυρηνικό αντιδραστήρα σε συνεργασία με τη Γαλλία και με κρατική χρηματοδότηση, παρά τα παθήματα!
Μια Ιαπωνία χωρίς πυρηνικά εργοστάσια είναι μια απόδειξη ότι μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε χωρίς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καθώς το κόστος της πυρηνικής ενέργειας είναι ανυπολόγιστο, ακόμα και αν δεν συμβαίνει ατύχημα.
Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί απειλή και δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης για την προστασία του κλίματος όπως ισχυρίζεται το πυρηνικό λόμπυ για να σώσει το μέλλον του. Το κόστος διατήρησης της πυρηνικής ενέργειας (οικονομικό, υγείας, δημοκρατικού ελλείμματος) είναι ανυπολόγιστο, και καθιστά μια στρατηγική απαλλαγής από την πυρηνική ενέργεια αναγκαία.
Μόνο όταν αυτή η τεχνολογία υψηλού κινδύνου εγκαταλειφθεί, θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν άλλες πυρηνικές καταστροφές, όπως αυτή της Φουκουσίμα.
Διαβάστε την έκθεση της συμπροέδρου της Ομάδας των Πράσινων για τα τρία χρόνια από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε τη δέσμευση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τέσσερα χρόνια για την καλύτερη προετοιμασία άλλων χωρών στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.


Η δέσμευση του Άμπε ανακοινώθηκε στα πλαίσια του 3ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Ηνωμένων Εθνών για την Μείωση των Κινδύνων από Καταστροφές που λαμβάνει χώρα στην πόλη Σεντάι της Ιαπωνίας, η οποία είχε πληγεί σημαντικά από το μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια η Ιαπωνία, σε συνεργασία με άλλες χώρες, θα εκπαιδεύσει 40.000 άτομα ως ανθρώπινους πόρους για την εκπόνηση πολιτικών σχετικά με την ετοιμότητα για την περίπτωση καταστροφών ή για να χρησιμεύσουν ως περιφερειακοί ηγέτες σε αυτόν τον τομέα.
Σκοπός της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον Άμπε, είναι να μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο την εμπειρία και την τεχνογνωσία που κέρδισε από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που χτύπησε τη χώρα το Μάρτιο του 2011.

Στην ομιλία του ο Άμπε κάλεσε επίσης τις υπόλοιπες χώρες να θέσουν ως προτεραιότητα την ετοιμότητα για φυσικές καταστροφές και να αφιερώσουν υψηλότερη χρηματοδότηση για σχετικά έργα και υποδομές. Επίσης τόνισε πως η βελτίωση του νομικού πλαισίου και η καλύτερη συνεργασία μεταξύ τοπικών κυβερνήσεων, εταιρειών και ιδιωτικών οργανισμών είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών πιθανών φυσικών καταστροφών.

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Πρωτοβουλίες των υπουργείων Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Παιδείας και Υγείας, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι

Πρωτοβουλίες των υπουργείων Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Παιδείας και Υγείας, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι

Με απολογισμό των δράσεων, που ακολούθησαν την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, απαντούν, σε κοινή …