επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr
Πέρασαν κιόλας τέσσερα χρόνια από την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα. Στα πρώτα μας βήματα τότε το medlabnews.gr κάλυψε το γεγονός παραθέτοντας άρθρα όπως “Ραδιενέργεια: Λίγα λόγια για να καταλαβαίνουμε τι ακούμε. Η μονάδα μέτρησης sievert (ζίβερτ)” , “Η ραδιενέργεια από την Ιαπωνία στην Ευρώπη. Πόσο επικίνδυνη είναι για εμάς;” και “Φουκουσίμα: δύο χρόνια μετά. Ποια τα προβλήματα από την ραδιενέργεια, στους κατοίκους και στον κόσμo;” που βρήκαν μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό τότε.
Και φέτος κάτοικοι της πόλης Νάμι, η οποία εντάσσεται στη ζώνη υποχρεωτική εκκένωσης που έχει ορίσει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κοντά στον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, προσευχήθηκαν για τους γονείς τους που έχασαν τη ζωή τους το 2011.
Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία αλλά και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα. Πριν από 4 χρόνια ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε παρέσυραν τον μύθο ότι υπάρχει ασφαλής χρήση της πυρηνικής ενέργειας και ιαπωνική τεχνολογία που αποκλείει το πυρηνικό ατύχημα. Το κόστος για την κοινωνία ήταν όμως μεγάλο.
Πέρασαν ήδη 4 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή, αλλά οι συνέπειες θα παραμείνουν για δεκαετίες. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα θύματα και την καταστροφή:
– 250.000 άτομα παραμένουν και σήμερα μακριά από τα σπίτια τους, ενώ εκτεταμένες αγροτικές περιοχές παραμένουν ακόμα αποκλεισμένες
-ελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος και στη θάλασσα διπλάσια ραδιενέργεια σε σχέση με αυτή από το Τσερνόμπιλ,
– το 22% της ραδιενέργειας κατέπεσε στο έδαφος, με τρόπο που καθορίστηκε από την κατεύθυνση και την ένταση των ανέμων αλλά ραδιοϊσότοπα πέρασαν στην τροφική αλυσίδα ακόμα και στον ωκεανό, αλλά κι απέναντι στις αμερικάνικες ακτές,
– ακόμα και σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από το συγκρότημα πυρηνικών αντιδραστήρων εντοπίζεται το εξαιρετικά τοξικό πλουτώνιο.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε τη δέσμευση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τέσσερα χρόνια για την καλύτερη προετοιμασία άλλων χωρών στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Η δέσμευση του Άμπε ανακοινώθηκε στα πλαίσια του 3ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Ηνωμένων Εθνών για την Μείωση των Κινδύνων από Καταστροφές που λαμβάνει χώρα στην πόλη Σεντάι της Ιαπωνίας, η οποία είχε πληγεί σημαντικά από το μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι του 2011.
Τα επόμενα τέσσερα χρόνια η Ιαπωνία, σε συνεργασία με άλλες χώρες, θα εκπαιδεύσει 40.000 άτομα ως ανθρώπινους πόρους για την εκπόνηση πολιτικών σχετικά με την ετοιμότητα για την περίπτωση καταστροφών ή για να χρησιμεύσουν ως περιφερειακοί ηγέτες σε αυτόν τον τομέα.
Σκοπός της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον Άμπε, είναι να μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο την εμπειρία και την τεχνογνωσία που κέρδισε από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που χτύπησε τη χώρα το Μάρτιο του 2011.
Στην ομιλία του ο Άμπε κάλεσε επίσης τις υπόλοιπες χώρες να θέσουν ως προτεραιότητα την ετοιμότητα για φυσικές καταστροφές και να αφιερώσουν υψηλότερη χρηματοδότηση για σχετικά έργα και υποδομές. Επίσης τόνισε πως η βελτίωση του νομικού πλαισίου και η καλύτερη συνεργασία μεταξύ τοπικών κυβερνήσεων, εταιρειών και ιδιωτικών οργανισμών είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών πιθανών φυσικών καταστροφών.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment