του Κωνσταντίνου Αναστασάκη, ΩΡΛ
Ο ακουστικός πόρος είναι ένας μικρός σωλήνας που ξεκινάει από το πτερύγιο του αυτιού και φτάνει μέχρι το τύμπανο.
Το δέρμα που καλύπτει τον σωλήνα αυτό έχει μικροσκοπικές τριχούλες και αδένες που παράγουν κυψελίδα (το γνωστό κερί), μια λιπαρή ουσία που δημιουργεί ένα στρώμα προστασίας πάνω στο δέρμα.
Το κερί εξασφαλίζει την υγρασία και την καθαριότητα του αυτιού, αφού είναι κολλώδες και παγιδεύει ρύπους, μικρόβια και επιθήλια από το δέρμα του πόρου που ανανεώνεται διαρκώς. Το κερί παράγεται συνεχώς και σπρώχνεται προς τα έξω από την κίνηση που κάνουν οι μικροσκοπικές τριχούλες του δέρματος του πόρου. Κανείς μας δεν αισθάνεται ότι το αυτί του παράγει κερί, ούτε αντιλαμβάνεται ότι αποβάλλει το κερί σιγά-σιγά, σπρώχνοντάς το προς τα έξω.
Το πιο συχνό πρόβλημα εμφανίζεται σε άτομα των οποίων τα αυτιά βουλώνουν από κερί, είτε επειδή το αυτί τους παράγει υπερβολικά πολύ κερί, είτε επειδή ο πόρος είναι υπερβολικά στενός ή από κακή χρήση της μπατονέτας, που σπρώχνει και συσσωρεύει το κερί προς το τύμπανο. Όταν το κερί συσσωρευτεί, το αυτί δεν μπορεί να το σπρώξει πλέον προς τα έξω, με αποτέλεσμα, όταν μπει νερό στο αυτί, το κερί να φουσκώνει και να το βουλώνει τελείως.
Ο μύθος
«Τα αυτιά πρέπει να καθαρίζονται από το βρόμικο κερί με μπατονέτα, αλλιώς γιατί να υπάρχουν οι μπατονέτες στα φαρμακεία;»
Η αλήθεια
Το κερί δεν είναι κάτι βρόμικο και άχρηστο, αντιθέτως προστατεύει το αυτί. Δεν πρέπει να βάζουμε τίποτα μέσα στο αυτί, διότι όχι μόνο δεν το καθαρίζουμε αλλά σπρώχνουμε το κερί πάνω στο τύμπανο και τραυματίζουμε τον ακουστικό πόρο. Δείτε προσεκτικά τις οδηγίες στο κουτί με τις μπατονέτες :«Προορίζονται αυστηρά για εξωτερική χρήση μόνον». Αρά, ούτε οι μπατονέτες επιτρέπεται να μπαίνουν στο αυτί και το γράφουν και στη συσκευασία τους κιόλας!
Τι να κάνετε
Μετά το μπάνιο, με μια χαρτοπετσέτα ή και με το πιστολάκι των μαλλιών, στεγνώστε όσο νερό μένει στο εξωτερικό αυτί. Τίποτα παραπάνω.
Τι να μην κάνετε
Δεν βάζουμε ποτέ την μπατονέτα μέσα στον πόρο. Φυσικά δεν βάζουμε και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο που …χωράει στον έξω ακουστικό πόρο, όπως …τσιμπιδάκια, οδοντογλυφίδες, μικρό δάχτυλο κτλ. Αν πάλι νιώθετε πως έχει βουλώσει το αυτί σας, επισκεφτείτε έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο που θα σας εξετάσει και θα σας κάνει καλά!
Κάποια άτομα, των οποίων συχνά βουλώνουν τα αυτιά από κερί, χρειάζονται τακτικό καθαρισμό και αφαίρεση του κεριού από τον Ωτορινολαρυγγολόγο. Η αφαίρεση κεριού είναι μια πολύ λεπτομερής και ευαίσθητη παρέμβαση και απαιτεί εμπειρία και προσοχή. Σε κάθε περίπτωση, ένας καθαρισμός αυτιού είναι χρήσιμος. Μετά τον καθαρισμό, γίνεται αξιολόγηση της καλής λειτουργίας των αυτιών και έγκαιρη αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματός τους.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com