Η περιστασιακή καούρα είναι αρκετά συνήθης και δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται τα συμπτώματα της καούρας μετά από ένα μεγάλο γεύμα ή αφότου καταναλώσουν δύσπεπτες, καυτερές και πικάντικες τροφές.
Αν έχετε συχνά καούρες, είναι σώφρον να ενημερώσετε τον γιατρό σας, αφού είναι πιθανώς ένδειξη πιο σοβαρών προβλημάτων.
Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από την καούρα:
Τσίχλα
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Dental Research έδειξε ότι άτομα που είχαν καούρες ένιωσαν μεγάλη ανακούφιση με το μάσημα τσίχλας δίχως ζάχαρη για περίοδο 30 λεπτών αμέσως μετά το γεύμα τους. Η τσίχλα διεγείρει την παραγωγή σάλιου. Αυτό κάνει κάθε οξύ που συσσωρεύεται στο έντερο να απομακρύνεται πιο γρήγορα. Η κάθαρση του οξέος βελτιώνει τα συμπτώματα της καούρας.
Μαγειρική σόδα
Επειδή σε χημικούς όρους η σόδα είναι βάση, βοηθά στην εξουδετέρωση του εξέος που υπάρχει στο στομάχι. Αναμίξτε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε 1 ποτήρι νερό και πιείτε το. Αλλά αποφύγετε να καταφεύγετε μονίμως στη μαγειρική σόδα για τις καούρες σας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως φλεγμονή και ναυτία.
Γλυκόριζα
Τα περιεχόμενα του στομάχου σας είναι όξινα . Αυτός είναι ο λόγος που τα αντιόξινα προϊόντα δεν είναι η λύση. Αντ’ αυτού, η γλυκόριζα έχει φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι. Αν καταναλώσετε, ωστόσο, πολύ γλυκόριζα, μπορεί να έχετε σοβαρές παρενέργειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση. Γι’ αυτό πρέπει να ψάξετε για προϊόν χωρίς γλυκυρριζικό οξύ.
Αλόη
Η αλόη (aloe vera) μειώνει τη φλεγμονή, η οποία δημιουργείται στον οισοφάγο και το στομάχι. Πιείτε 1/2 φλιτζάνι χυμό αλόης πριν από το γεύμα, αλλά προσέξτε επειδή ο χυμός αυτός λειτουργεί και ως καθαρτικό. Προσπαθήστε να βρείτε προϊόντα αλόης που αναγράφουν στη συσκευασία τους ότι το καθαρτικό συστατικό τους έχει αφαιρεθεί.
Leave a Comment