Categories: Συμβουλές

Κλειδί για την πρόληψη και αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ η αργινίνη

Θεραπευτικές μελλοντικές παρεμβάσεις, που θα έχουν ως στόχο τον καλύτερο μεταβολισμό της αργινίνης, ίσως είναι μία λύση για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, επισήμανε η νευρολόγος ψυχίατρος, καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Μάγδα Τσολάκη, σχολιάζοντας μελέτη Αμερικανών επιστημόνων για την πρόληψη της νευροεκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου.

Τη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Neuroscience, πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ντιούκ σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, στα οποία είχε προκληθεί Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι κάποια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που προστατεύουν τον εγκέφαλο, άρχισαν να μην καταναλώνουν φυσιολογικά την αργινίνη, η οποία είναι ένα θρεπτικό υλικό.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την μελέτη εκτιμούν ότι, αν πράγματι η κατανάλωση της αργινίνης είναι τόσο σημαντική στην εξέλιξη της νόσου, τότε, πιθανώς, μπλοκάροντας τη διαδικασία, ίσως να καταστεί δυνατή η αντιστροφή τον εκφυλισμού του εγκεφάλου.

«Εδώ και πολλά χρόνια αναφέρουμε όλοι, ότι ένας από τους παθογενετικούς μηχανισμούς της νόσου Alzheimer, αλλά και των άλλων νευροεκφυλιστικών νοσημάτων είναι και η ανοσολογική θεωρία. Μάλιστα, υποστηρίζαμε ότι, αν καταφέρναμε να εμποδίσουμε την παραγωγή του TNF α (Παράγοντας Νέκρωσης Όγκων α), ίσως δεν θα είχαμε τις βλάβες που παρατηρούνται στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Alzheimer, νόσο Parkinson, νόσο Huntington κ.λπ.

Στην εργασία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Neuroscience χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια, των οποίων το ανοσολογικό σύστημα μοιάζει πολύ με το ανοσολογικό σύστημα του ανθρώπου.

Δόθηκε το φάρμακο difluoromethylornithine (DFMO), το οποίο εμποδίζει την καταστροφή από ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, του απαραίτητου για τον οργανισμό μας στοιχείου αργινίνη. Μ’ αυτόν τον τρόπο δεν παρατηρήθηκε απώλεια της μνήμης, αλλά ούτε και αμυλοειδικές πλάκες στον εγκέφαλο», ανέφερε η κ. Τσολάκη.

 

 

Πηγή: onmed.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies