Το χρώμα και η υφή της γλώσσας μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία, οπότε καλό θα είναι συχνά-πυκνά να ελέγχετε για πιθανές αλλοιώσεις με τη βοήθεια ενός καθρέφτη.
Η μυκητίαση του στόματος οφείλεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε μύκητα του γένους Candida. Πρόκειται για το ίδιο γένος μυκήτων που ευθύνεται για την κολπική μυκητίαση (καντιτίαση).
Το λευκό επίχρισμα στη γλώσσα είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της μυκητίασης της γλώσσας ή του στόματος γενικότερα. Το επίχρισμα αυτό δεν απομακρύνεται με το βούρτσισμα. Είναι επίσης πιθανό να εμφανιστούν λευκές κηλίδες εσωτερικά στα μάγουλα.
Η μυκητίαση στο στόμα είναι συχνότερη σε μωρά και σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό, μπορεί όμως να εκδηλωθεί και σε ενήλικες χωρίς προβλήματα υγείας.
Η μυκητίαση στο στόμα υποδεικνύει σχεδόν πάντα ότι υπάρχει κάποια ανισορροπία στο ανοσοποιητικό. Οτιδήποτε απορρυθμίζει το ανοσοποιητικό μπορεί να ωθήσει τους μύκητες του γένους Candida, οι οποίοι ζουν φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να προκαλούν επιπλοκές, να αναπτυχθούν υπερβολικά και να προκαλέσουν λοίμωξη.
Πώς θα καταλάβετε λοιπόν εάν έχουν αναπτυχθεί υπερβολικά οι μύκητες στη στοματική κοιλότητα; Το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάξετε καλά τη γλώσσα σας σε έναν καθρέφτη κάτω από δυνατό φως. Ελέγξτε εάν υπάρχει πάνω στη γλώσσα έστω και ανεπαίσθητη λευκή επίστρωση που δεν φεύγει με το βούρτσισμα. Είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε την αλλοίωση εάν η λοίμωξη δεν είναι σοβαρή.
Η ήπια λοίμωξη δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί με αυτοεξέταση. Πέραν της λευκής επίστρωσης που δεν φεύγει μετά από μερικές ημέρες, ελέγξτε επίσης εάν υπάρχουν στη γλώσσα σχισμές ή μικροσκοπικά σφαιρικά εξογκώματα στο πίσω μέρος της.
Εάν η λοίμωξη είναι σοβαρή, υπάρχει στη γλώσσα εμφανές επίχρισμα που ως ένα βαθμό φεύγει με το βούρτσισμα και κάτω από αυτό υπάρχουν ίχνη αίματος. Σε μερικές περιπτώσεις η γλώσσα πονά ή είναι εξαιρετικά ευαίσθητη.
Leave a Comment