Μελετώντας την επίδραση που έχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τις τροφές που προστατεύουν τις γνωστικές μας λειτουργίες και τη μνήμη μας με το πέρασμα του χρόνου.
1. Φλαβονοειδή από το κακάο
Στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2014, εξετάστηκε η επίδραση της κατανάλωσης φλαβονοειδών από το κακάο σε διάστημα τριών μηνών. Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την οδοντωτή ταινία του εγκεφάλου, μέρος του ιππόκαμπου, καθώς η εκφύλιση στην περιοχή αυτή συνδέεται άμεσα με τη γήρανση και την απώλεια μνήμης. Παρατηρήθηκε βελτίωση στη λειτουργία της περιοχής αυτής χάρη στη συστηματική κατανάλωση φλαβονοειδών του κακάο.
2. Ω-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια
Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση Frontiers in Aging Neuroscience και βασίστηκε σε δοκιμές σε ποντίκια υπέδειξε πως το συμπλήρωμα Ω-3 λιπαρών οξέων συμβάλλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας με το πέρασμα των ετών.
3. Ω-3 λιπαρά οξέα από τους ξηρούς καρπούς
Όπως τα ψάρια, έτσι και οι ξηροί καρποί παρέχουν πολύτιμες ποσότητες Ω-3 λιπαρών οξέων. Ιδιαιτέρως ωφέλιμα είναι τα καρύδια, καθώς έχει αποδειχθεί πως προστατεύουν τη μνήμη. Τα καρύδια δεν περιέχουν μόνο πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα αλλά και βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικές ουσίες.
4. Μαγνήσιο από το σπανάκι
Η έλλειψη μαγνησίου έχει συνδεθεί άμεσα με τη νοητική κατάπτωση και τη γήρανση του εγκεφάλου. Το συμπλήρωμα μαγνησίου ή η κατανάλωση τροφών που περιέχουν σημαντικές ποσότητες μαγνησίου –όπως το σπανάκι, τα σέσκουλα, ο πασατέμπος, το γιαούρτι, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, η μαύρη σοκολάτα και η μπανάνα– μπορούν λοιπόν να θωρακίσουν από τη γήρανση του εγκεφάλου που οδηγεί εξελικτικά στην άνοια.
5. Αντιοξειδωτικές ουσίες από τα μούρα
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry, τα μούρα έχουν σημαντική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Περιέχουν επίσης ανθοκυανίνες, σύνθετες ουσίες που συνδέονται άμεσα με τη βελτιωμένη επικοινωνία μεταξύ των επιμέρους περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη.
Leave a Comment