Ο ΙΣΑ καταγγέλλει την απαράδεκτη υγειονομική εγκατάλειψη των νησιωτικών και ακριτικών περιοχών της χώρας
O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκφράζει την αγανάκτησή του, για την υγειονομική εγκατάλειψη των νησιωτικών και ακριτικών περιοχών της χώρας και καλεί το υπουργείο Υγείας να δώσει άμεση λύση στα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι περιοχές.
Η σύσσωμη παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τήλου, σε ένδειξη αγανάκτησης για την έλλειψη γιατρού στο νησί, αναδεικνύει την απόγνωση των κάτοικων αυτών των περιοχών που έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του Θεού.
Οι κάτοικοι της Τήλου έμειναν χωρίς στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού ούτε αντικατάσταση του γιατρού που αποχώρησε υπήρξε, αλλά ούτε και νοσηλευτικό προσωπικό για τις ανάγκες των εκατοντάδων κατοίκων του νησιού υπάρχει. Την ώρα μάλιστα που το νησί έμεινε και χωρίς ναυτιλιακή κάλυψη.
«Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση όχι μόνο απειλεί την υγεία και τη ζωή των κατοίκων των νησιωτικών μας περιοχών αλλά και εκθέτει τη χώρα μας, εν όψει της τουριστικής περιόδου», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης και προσθέτει:
«Στα περισσότερα νησιά μας οι δομές της πρωτοβάθμιας αλλά και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης όπου υπάρχουν, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης αφού λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και υλικά. Μάλιστα το υγειονομικό πρόβλημα, σε ορισμένα νησιά έχει γιγαντωθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω της εισροής μεταναστών. Οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας τα τελευταία χρόνια, έχουν τεράστια ευθύνη, για αυτή την κατάσταση ,καθώς συστηματικά αδιαφόρησαν για την υγειονομική θωράκιση των νησιωτικών και ακριτικών μας περιοχών».
Ο ΙΣΑ έχει κατά επανάληψη ζητήσει την άμεση υγειονομική θωράκιση των νησιών και των ακριτικών περιοχών τους χώρας καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Ειδικότερα μεταξύ άλλων προτείνει:
•Την άμεση στελέχωση των νησιωτικών ιατρείων με γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής με εξειδίκευση στην παροχή πρώτων βοηθειών.
•Την παροχή μισθολογικών και άλλων κινήτρων τους γιατρούς που μετακινούνται στη νησιωτική Ελλάδα και στις ακριτικές περιοχές παράλληλα με τη δέσμευση τουλάχιστον τριετούς θητείας.
•Να εφοδιαστούν τα νησιά με συστήματα τηλεματικής με δεδομένο ότι το κόστος από τις αναίτιες αεροδιακομιδές ετησίως είναι πολύ υψηλότερο από το ετήσιο μισθολογικό κόστος στελέχωσης ιατρείων σε κάθε νησί.
•Να προγραμματιστούν περιοδικοί προσυμπτωματικοί έλεγχοι της Υγείας των πληθυσμών από τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία των μεγαλύτερων Δήμων με παράλληλη χορήγηση της κάρτας Υγείας.
Leave a Comment