Έντονος προβληματισμός τόσο για τη δυνατότητα του ΕΟΠΥΥ να τηρήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, όσο για τα μέτρα που επιβάλλονται για τον έλεγχο των δαπανών στην ιδιωτική περίθαλψη, επικρατεί στον όμιλο Υγεία. Όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής της εισηγμένης Ανδρέας Καρταπάνης κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, το ΥΓΕΙΑ «έχασε» την προηγούμενη διετία 43 εκατ. ευρώ από το μηχανισμό του clawback, σύμφωνα με τον οποίο παρακρατείται από τον ΕΟΠΥΥ το ποσό που υπερβαίνει το κλειστό προϋπολογισμό για τα νοσήλια.
Πέρσι το κονδύλι του Οργανισμού για τις ιδιωτικές κλινικές ήταν 235 εκατ. ευρώ και το ΥΓΕΙΑ αναγκάστηκε να επιστρέψει 15 εκατ. ευρώ για το 2014, ενώ το 2013 είχαν παρακρατηθεί άλλα 28 εκατ. Ο μηχανισμός του clawback θα ισχύσει και φέτος για τις κλινικές, με τη διοίκηση του ΥΓΕΙΑ να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ανανεωθούν από πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες λήγουν στο τέλος του Ιουνίου.
Όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής του ΥΓΕΙΑ, τα παραπάνω χρήματα θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί για τη μείωση του δανεισμού της εισηγμένης, συμπληρώνοντας πως η παρούσα ρευστή κατάσταση στην οικονομία, και ειδικά στον τομέα της Υγείας, έχουν βάλει φρένο σε αναπτυξιακά σχέδια. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με την περσινή οικονομική χρήση, πως ο ενοποιημένος καθαρός δανεισμός (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα) διαμορφώθηκε στα 157,4 εκατ. ευρώ από 153 εκατ. ευρώ το 2013. Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας αυξήθηκε στα 91,3 εκατ. ευρώ το 2014 από 75,5 εκατ. ευρώ το 2013.
Η διοίκηση της εισηγμένης επισημαίνει επίσης πως αν και η συνεργασία των εταιρειών του κλάδου με τον ΕΟΠΥΥ έχει οδηγήσει σε διεύρυνση της πελατειακής βάσης και σε αύξηση της ροής των περιστατικών, αυτό δεν συνοδεύεται από ανάλογη μεταβολή στα έσοδα και κατ’ επέκταση στις εισπράξεις, καθώς τα ελλείμματα του ασφαλιστικού φορέα έχουν οδηγήσει στην υιοθέτηση μέτρων μονομερών περικοπών. Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλές οφειλές προς τις ιδιωτικές κλινικές της χώρας με αποτέλεσμα οι εταιρείες του κλάδου να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και μείωση των ταμειακών τους ροών, δεδομένης και της δυσχερούς πλέον τραπεζικής χρηματοδότησης.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του 2014 ανήλθε σε 217,5 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 6,8% έναντι 203,7 εκατ. το 2013. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση και ανήλθαν στα 11,8 εκ. έναντι ζημιών 6,4 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τέλος, τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους κατέγραψαν βελτίωση κατά 50,8% και διαμορφώθηκαν σε ζημιές 18,8 εκατ. το 2014 έναντι ζημιών 38,1 εκατ. το 2013.
Leave a Comment