Οι άνθρωποι νιώθουν το νευροπαθητικό πόνο κυρίως στα χέρια και στα πόδια. Μάλιστα ο καθένας μπορεί να τον αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο. Κάποιοι τον αισθάνονται σαν έναν αιφνίδιο πόνο στα πόδια μέσα στη νύχτα και κάποιοι άλλοι μπορεί να υποφέρουν από τσιμπήματα όλο το 24ωρο.Ο αρρύθμιστος νευροπαθητικός πόνος είναι αφόρητος, γι αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.
Ο πόνος φυσιολογικά είναι χρήσιμος γιατί μας προειδοποιεί ότι ένα μέρος του σώματος κινδυνεύει, όπως όταν το χέρι πλησιάζει την φωτιά. Ο φυσιολογικός αυτός μηχανισμός υπάρχει η πιθανότητα να διαταραχθεί και οργανισμός να λαμβάνει μηνύματα κινδύνου, χωρίς όμως να υπάρχει πραγματική αιτία. Αυτό συμβαίνει όταν τα νεύρα για κάποιο λόγο αρχίζουν να φθείρονται , όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο διαβήτη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις τα νεύρα χάνουν και την ικανότητά τους να αισθάνονται φυσιολογικά. Δηλαδή ο ασθενής αισθάνεται μουδιάσματα ή παγώνουν τα χέρια του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει απλές δουλειές με τα δάχτυλα, όπως το δέσιμο τον κορδονιών και η δακτυλογράφηση. Συνηθισμένη είναι η αίσθηση ότι αυτοί οι άνθρωποι φορούν μόνιμα γάντια και κάλτσες.
Ο νευροπαθητικός πόνος γίνεται απελπιστικός όταν ενεργοποιείται την νύχτα, γιατί είναι αδύνατον για τον παθόντα να κοιμηθεί. Αν έχεις τέτοιο πρόβλημα επικοινώνησε με τον γιατρό σου, γιατί ορισμένες αλλαγές στο τρόπο ζωής και η λήψη φαρμάκων μπορούν να βοηθήσουν.
Σαν επακόλουθο της μη σωστής νεύρωσης των κάτω άκρων, οι μύες αρχίζουν να αδυνατίζουν και τότε ξεκινούν προβλήματα με την ισορροπία και αυξάνει τον κίνδυνο μιας πτώσης. Η ελλιπής αίσθηση πολλές φορές οδηγεί τους ίδιους τους ασθενείς να αυτοτραυματίζονται διότι κάνουν κινήσεις, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα τους εμπόδιζε ο πόνος.
Ο νευροπαθητικός πόνος συνεχώς επιδεινώνεται αν δεν κάνεις τίποτα. Στην αρχή ξεκινά από τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, αλλά στη συνέχεια επεκτείνεται προς τα πάνω. Ευτυχώς υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που σταματούν την εξέλιξη και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να μειώσουν τις βλάβες των νεύρων.
Καλό είναι να απευθύνεστε στον γιατρό σας ώστε αυτός να εκτιμήσει την βαρύτητα του πόνου και να εντοπίσει την αιτία, η οποία πολλές φορές δεν ανευρίσκεται.
Φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η μπρουφαίνη κ.α., η παρακεταμόλη και διάφορες κρέμες που τίθενται τοπικά. Πιο αποτελεσματικά φαίνεται πως είναι τα φάρμακα του τύπου SSRI και SNRI, που χρησιμοποιούνται και ως ηρεμιστικά. Η διατροφή θα πρέπει να πλούσια σε βιταμίνη Β12 και Β6,ενώ δεν θα πρέπει να εγκαταλείπεται την προσπάθεια να διατηρείται αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε και τον βελονισμό.
Πηγή: smarthealth.gr