Η χοληστερίνη δεν μπορεί να διαλυθεί στο αίμα. Για να μεταφερθεί χρειάζεται τη βοήθεια κάποιων πρωτεϊνών των λιποπρωτεϊνών, που όταν συνδέεται με αυτές, η χοληστερίνη διαλύεται και κυκλοφορεί εύκολα στο αίμα.
Η χαμηλής πυκνότητας χοληστερίνη LDL είναι γνωστή ως η «Κακή» χοληστερίνη, ενώ η υψηλής πυκνότητας χοληστερίνη HDL αναφέρεται ως η «Καλή» χοληστερίνη. Μαζί με αυτές υπάρχουν επίσης τα τριγλυκερίδια και η Lp(a) χοληστερίνη. Όλες μαζί οι παραπάνω φτιάχνουν την Ολική χοληστερίνη, που μπορείς να μετρήσεις στο αίμα.
Η Κακή Χοληστερίνη LDL
Όταν υπάρχει πολύ LDL στο αίμα, μπορεί μετά από καιρό να δημιουργήσει πλάκες στα τοιχώματα των αγγείων που τρέφουν την καρδιά και τον εγκέφαλο. Οι πλάκες αυτές που ονομάζονται και αθηρωματικές πλάκες στενεύουν τον αυλό των αγγείων και μπορεί να προκαλέσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Η Καλή Χοληστερίνη LDL
Περίπου το 1/3 ή ¼ της χοληστερίνης μεταφέρεται από υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη την HDL. H HDL είναι γνωστή ως η καλή χοληστερίνη, διότι όταν έχει υψηλές τιμές στο αίμα φαίνεται ότι προστατεύει την καρδιά από έμφραγμα. Αντίθετα χαμηλά επίπεδα HDL (<40mg/dl στους άνδρες και <50mg/dl στις γυναίκες) αυξάνουν την πιθανότητα εμφράγματος. Πιστεύεται ότι η καλή χοληστερίνη βγάζει την χοληστερίνη από τα τοιχώματα των αγγείων και την μεταφέρει στο ήπαρ για να μεταβολιστεί.
Τα Τριγλυκερίδια
Τα τριγλυκερίδια είναι ένα είδος λίπους. Υψηλες τιμές τριγλυκεριδίων μπορεί να οφείλονται στην παχυσαρκία, στην καθιστική ζωή, στο κάπνισμα, στην κατάχρηση αλκοόλ και στην δίαιτα που περιέχει πολλούς υδατάνθρακες (>60%). Οι άνθρωποι που έχουν υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων έχουν συνήθως υψηλή ολική χοληστερίνη, που περιλαμβάνει και την κακή χοληστερίνη LDL, ενώ αντίθετα έχουν χαμηλότερες τιμές καλής χοληστερίνης HDL. Πολλά άτομα που έχουν διαβήτη ή κάποια καρδιακή νόσο έχουν υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων.
Lp(a) Χοληστερίνη
Η Lp(a) είναι μια γενετική παραλλαγή της κακής χοληστερίνης LDL. Υψηλές τιμές Lp(a) σημαίνουν σημαντικό κίνδυνο πρώιμη ανάπτυξη πλακών στα αγγεία. Η λειτουργία της δεν έχει ακόμα κατανοηθεί πλήρως, αλλά φέναιται ότι έχει την ικανότητα να επιδρά σε συγκεκριμένα στοιχεία των τοιχωμάτων των αγγείων και να επιταγχύνει την εξέλιξη των πλακών.
Γενικά η σχέση των τύπων της χοληστερίνης φαίνεται στον παρακάτω μαθηματικό τύπο:
Ολική χοληστερίνη= LDL+HDL+0,2*Τριγλυκερίδια
Πηγή: smarthealth.gr