Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός είναι μια μορφή εκφοβισμού που συμβαίνει χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Ανεξάρτητα με το εάν χρησιμοποιούνται τα κοινωνικά δίκτυα, το κινητό τηλέφωνο ή άλλες ιστοσελίδες όπου τα παιδιά παίζουν διάφορα παιχνίδια, οι συνέπειες του ηλεκτρονικού εκφοβισμού είναι δυσβάσταχτες για τα παιδιά και τους νέους.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προκειμένου να προλάβετε την πιθανότητα να υποστεί το παιδί σας ηλεκτρονικό εκφοβισμό, καθώς και να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην περίπτωση που δεν αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι γονείς και οι φροντιστές θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι σχετικά με το ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν εμπλακεί σε περιστατικά ηλεκτρονικού εκφοβισμού με κάποιο τρόπο, είτε ως θύματα, είτε ως θύτες ή παρατηρητές. Εξαιτίας της φύσης του, ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός εμπλέκει μεγάλο αριθμό ατόμων και, μπορεί γρήγορα να βγει εκτός ελέγχου. Τα παιδιά και οι νέοι που εκφοβίζουν άλλους στο διαδίκτυο, δεν χρειάζεται να έχουν μεγαλύτερη φυσική δύναμη και, συχνά οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν μπορεί να είναι έμμεσες και καλυμμένες.
Συμβουλές για τα παιδιά
Αυτά που ακολουθούν, μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα στους γονείς και τους φροντιστές. Μάλιστα, καλό θα ήταν να σκεφτούν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους, στο πώς να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το διαδίκτυο:
- Διασφαλίστε ότι χρησιμοποιείτε τις ιδιωτικές ρυθμίσεις.
- Να σέβεστε πάντα τους άλλους- να είστε προσεκτικοί σε αυτά που λέτε όταν είστε στο διαδίκτυο.
- Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις φωτογραφίες και τα βίντεο που «ανεβάζετε» στο διαδίκτυο. Από τη στιγμή που μια φωτογραφία «ανεβαίνει» στο διαδίκτυο δε μπορούμε να την πάρουμε πίσω.
- Να κάνετε φίλους (π.χ. στα κοινωνικά δίκτυα) μόνο ανθρώπους που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε . Όταν μιλάτε σε αγνώστους, να μην μοιράζεστε ποτέ προσωπικές πληροφορίες, όπως τον τόπο κατοικίας σας και άλλα προσωπικά στοιχεία.
- Να χρησιμοποιείται το password όπως την οδοντόβουρτσά σας. Κρατήστε το μόνο για σας και αλλάζετέ το συχνά.
- Μπλοκάρετε τον θύτη-μάθετε πώς μπορείτε να μπλοκάρετε ή να αναφέρετε όποιον συμπεριφέρεται ανάρμοστα.
- Μην ανταπαντάτε σε προσβλητικά emails, μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο ή σε διαδικτυακές συζητήσεις.
- Αποθηκεύστε τις αποδείξεις. Να κρατάτε πάντα ένα αντίγραφο του προσβλητικού email, του μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο ή της διαδικτυακής συζήτησης. Μοιραστείτε το με τον γονιό, τον φροντιστή ή τον εκπαιδευτικό σας.
- Διασφαλίστε ότι μπορείτε να μιλήσετε σε έναν ενήλικο που εμπιστεύεστε, για παράδειγμα το γονιό, το φροντιστή ή τον εκπαιδευτικό ή να τηλεφωνήσετε σε μια γραμμή βοήθειας για τον εκφοβισμό.
- Οι περισσότερες διαδικτυακές υπηρεσίες και ιστοσελίδες, έχουν ένα κουμπί το οποίο μπορεί να πατήσει κάποιος για να αναφέρει περιστατικό εκφοβισμού. Κάνοντας αυτό, μπορείτε να αποτρέψετε αποτελεσματικά την περίπτωση να υποστείτε εσείς ή άλλοι, εκφοβισμό στο μέλλον. Πολλές υπηρεσίες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα περιστατικά εκφοβισμού και έτσι, είτε προειδοποιούν τον θύτη, είτε περιορίζουν τις δυνατότητες που έχει στο λογαριασμό του.
- Όταν χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνο, σιγουρευτείτε ότι προσέχετε ποιος/ποιοι είναι γύρω σας.
Πιθανά σημάδια ηλεκτρονικού εκφοβισμού
Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσετε τα σημάδια ηλεκτρονικού εκφοβισμού, καθώς μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Αυτό αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τον ηλεκτρονικό από τις άλλες μορφές εκφοβισμού. Να είστε σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορείτε να εντοπίσετε αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού σας, όπως:
- Να είναι αναστατωμένο μετά τη χρήση του διαδικτύου ή του κινητού τηλεφώνου.
- Να είναι απρόθυμο να συζητήσει (ή να κρύβει) για τη διαδικτυακή του δραστηριότητα και τη χρήση κινητού τηλεφώνου.
- Να ξοδεύει πολύ περισσότερο ή πολύ λιγότερο χρόνο σε αποστολή μηνυμάτων, διαδικτυακό παιχνίδι ή στα κοινωνικά δίκτυα.
- Να εμφανίζονται πολλές νέες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή πολλοί νέοι αριθμοί κινητού τηλεφώνου στην οθόνη του υπολογιστή, του κινητού ή της ταμπλέτας.
- Να φαίνεται πολύ αναστατωμένο, αποσυρμένο ή έξαλλο από θυμό μετά από τη χρήση διαδικτύου ή την αποστολή γραπτών μηνυμάτων από το κινητό τηλέφωνο.
- Να μη θέλει να πάει στο σχολείο ή να αποφεύγει να συναντήσει φίλους και συμμαθητές.
- Να αποφεύγει ευχάριστες κοινωνικές καταστάσεις που του άρεσαν στο παρελθόν.
- Να αντιμετωπίζει δυσκολία στον ύπνο.
- Να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Πηγή: gov.uk