Categories: Ειδήσεις

Η πρόληψη ξεκινάει από τα παιδικά χρόνια!

Το κλειδί για καλή υγεία το είχε ανακαλύψει πριν από 2,5 χιλιάδες χρόνια ο Ιπποκράτης. «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν». Η πρόληψη στις μέρες μας, όμως, μοιάζει να έχει χάσει τη βαρύτητα της και για αυτό καθίσταται ακόμα πιο σημαντική, αν ο στόχος είναι ένας υγιής πληθυσμός. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και Ευεξία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο Γραφείο της Ευρώπης, Άγις Τσουρός είναι χαρακτηριστικά.

«Η Υγεία, εκτός από αγαθό για την μακροημέρευση, στοιχίζει και ακριβά αν δεν επενδύσουμε όλοι σωστά», σημείωσε ο κ. Τσουρός σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του 41ου Ετήσιου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ).
Η λύση, όμως, δεν βρίσκεται μόνο στα στενά πλαίσια λειτουργίας του Συστήματος Υγείας.
«Είναι ενδεικτικό πως στην πρόληψη των προώρων θανάτων το Σύστημα Υγείας συμμετέχει μόλις στο 20%. Το υπόλοιπο είναι παρεμβάσεις σε άλλα σημεία, που σχετίζονται με τις συνθήκες ζωής, τους τόπους διαβίωσης και εργασίας.
Αναφερόμενος στις σύγχρονες προκλήσεις στην Υγεία, ο κ. Τσουρός μίλησε για τα χρόνια, μη μεταδιδόμενα νοσήματα (όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα) που αποτελούν το 86% του βάρους νοσηρότητας, με τεράστιες συνέπειες στις οικονομίες των χωρών και που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

«Πρόκειται για ένα περίπλοκο πρόβλημα που δε λύνεται με μονομερείς παρεμβάσεις», σημείωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ.
Ξεκαθάρισε, όμως, ότι το Σύστημα Υγείας, ειδικά της χώρας μας, δεν είναι φτιαγμένο για χρόνια νοσήματα.
«Πρέπει να ξανασκεφτούμε το μοντέλο», σημείωσε και αναφέρθηκε στο homecare, στην υποστήριξη των ασθενών, αλλά και τις ίδιες τις ομάδες ασθενών, που μπορούν να λάβουν μεγάλο κομμάτι της αυτοφροντιδας.

Ο Άγις Τσουρός υπογράμμισε και το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού, που θα οδηγήσει σε πολυνοσηρότητα και την οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συστήματα υγείας.

«Πρέπει να ξανασκεφτούμε την πρόληψη», τόνισε και σημείωσε πως η πρόληψη δεν ξεκινάει στα 50
«Η πρόληψη πρέπει να ξεκινάει από τα παιδικά χρόνια», ξεκαθάρισε και αναφέρθηκε στην Ιρλανδία, η οποία εφαρμόζει μια από τις καλύτερες σχετικές πολιτικές στην Ευρώπη, το λεγόμενο «Healthy start in life», που αρχίζει ακόμα και πριν τη γέννηση του παιδιού.

Παράλληλα, ο κ. Τσουρός υπογράμμισε και τη σημαντική αλλαγή της σύνθεσης των ευρωπαϊκών πληθυσμών.
«Πρέπει να αναπτυχθούν υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός ετερογενούς πληθυσμού και είναι ένα ζήτημα που θα αυξάνεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη», σημείωσε.
Στις προκλήσεις για τα σύγχρονα συστήματα υγείας εντάσσονται και οι μεταδοτικές ασθένειες και η κλιματική αλλαγή, ενώ στηλίτευσε την αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο.

«Αν η υγεία μένει στα στενά πλαίσιο υπουργείων υγείας και σε εθνικό επίπεδο δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις. Χρειάζεται συνεργασία σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο . Σήμερα, η μια χώρα μετά την άλλη, δημιουργούν διυπουργικές εθνικές επιτροπές για την Υγεία», ανέφερε και κατέληξε πως η κοινή αρχή είναι πως η «Υγεία είναι πολιτική επιλογή» (Health is a political choice.

Στην ανάγκη επέκτασης της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΙΕΑ, Ελευθέριος Θηραιός. «Δεν μπορείς να χαράξεις πολιτικές υγείας αν δεν έχεις πρόσβαση στα δεδομένα», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, η ποιότητα υπηρεσιών υγείας συνδέεται με την κλινική διακυβέρνηση, δηλαδή το σύνολο των εργαλείων που περιλαμβάνεται στην καθ’ ημέρα ιατρική πράξη. Ουσιαστικά μιλάμε πλέον για ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην ιατρική πράξη, εργαλεία που καθιστούν αποτελεσματικό το ρόλο των ιατρικών απέναντι στους ασθενείς και που συνδέονται με την πρόσβαση σε δεδομένα.

Ιατρικά Πρωτόκολλα

Περίπου 25 ιατρικά πρωτόκολλα έχουν αναπτυχθεί από τις επιστημονικές εταιρείες και είναι διαθέσιμα, αλλά υπάρχουν πολλά κωλύματα που δεν επιτρέπουν την πλήρη εφαρμογή τους, σημείωσε ο πρόεδρος της ΙΕΑ, Γρηγόριος Κουράκλης.

«Έχουμε προτείνει 40 ιατρικά πρωτόκολλα, τα οποία αφορούν το 80% των ασθενειών που αντιμετωπίζονται στα ιατρεία της γειτονιάς και από αυτά τα 20-25 είναι έτοιμα», σημείωσε ο κ. Θηραιός.

Τα μητρώα ασθενών είναι σε φάση εξέλιξης και θα επιτρέψουν την ανάπτυξη πολιτικών, ενώ άμεσα θα ενταχθεί στην ΗΔΙΚΑ το patient summary, δηλαδή, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, όπως σημείωσε.

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies