Η συστηματική κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση λίπους στο συκώτι, μια κατάσταση που ονομάζουμε Λιπώδες Ήπαρ. Όταν το λιπος συγκεντρώνεται στο ήπαρ, μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία που εκφράζεται με αύξηση των τρανσαμινασών στις εξετάσεις αίματος. Αν αυτή η δυσλειτουργία επιμείνει για χρόνια η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση του ήπατος, η οποία είναι μόνιμη.
Τα παχύσαρκα άτομα και αυτά που καταναλώνουν αλκοόλ εμφανίζουν συχνά λιπώδες ήπαρ. Η θεραπεία δεν είναι άλλη από το να διακοπεί η χρήση του αλκοόλ και να γίνει προσπάθεια για σημαντική απώλεια βάρους. Στη περιπτωση που το λίπος διηθείται στο ήπαρ χωρίς να γίνεται κατάχρηση αλκοόλ,, δημιουργείται μια νόσος η οποία αποκαλείται μη αλκοολική στεατοηπατίτδα, η οποία όμως είναι το ίδιο σημαντική όσο και η αλκοολική.
Στην περίπτωση της κατανάλωσης αναψυκτικών διαπιστώθηκε, ότι ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος, ενισχύεται η εναπόθεση λίπους στο συκώτι. Ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι ξεκάθαρος, είναι όμως ένα γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Στις 5 Ιουνίου δημοσιεύθηκε στο Journal of Hepatology μια μεγάλη μελέτη που αποκάλυψε τα συγκεκριμένα δεδομένα. Στην μελέτη αυτή εξετάσθηκαν 2634 άτομα, τα οποία ερωτήθηκαν γύρω από τις καθημερινές τους συνήθειες. Από αυτά τα 34% δεν κατανάλωναν σακχαρούχα αναψυκτικά, ενώ το 12% κατανάλωναν καθημερινά. Μεταξύ αυτών που έκαναν χρήση σακχαρούχων αναψυκτικών το 40% έπινε αναψυκτικά τύπου cola, το 29% χυμούς φρούτων, το 21% ανθρακούχα αναψυκτικά που δεν περιείχαν cola και το 10% κατανάλωνε cola χωρίς καφφεϊνη.
Η ανάπτυξη λιπώδους ήπατος εμφανίστηκε στο 17% των παραπάνω και η διάγνωση έγινε με την διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας. Στην στατιστική ανάλυση ελήφθη υπόψιν το σωματικό βάρος το φύλο και η καταγωγή των συμμετεχόντων και έγινε σύγκριση μεταξύ ομοίων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βλάβη στο ήπαρ ήταν δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση τόσο μεγαλύτερη ήταν η συγκέντρωση λίπους στο συκώτι.
Πιο αναλυτικά αυτοί που κατανάλωναν 1 σακχαρούχο αναψυκτικό την εβδομάδα είχαν 16% αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη λιπώδους ήπατος. Όσοι έπιναν περισσότερα από 1 σακχαρούχα αναψυκτικά την εβδομάδα, ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 32%. Τέλος για όσους είχαν την καθημερινή απόλαυση ενός σακχαρούχου αναψυκτικού, ο κίνδυνος για την ανάπτυξη λιπώδους ήπατος σκαρφάλωνε στο 61%.
Δοσοεξαρτώμενη ήταν και αύξηση των τρανσαμινασών. Σε αυτούς που κατανάλωναν καθημερινά από 1 σακχαρούχο αναψυκτικό, ο κίνδυνος να αυξηθούν οι τρανσαμινάσες στο αίμα, ήταν 30% μεγαλύτερος από αυτούς που δεν έπιναν σακχαρούχα αναψυκτικά.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι σακχαρούχα αναψυκτικά τύπου cola, χυμοί φρούτων ή άλλα ανθρακούχα ποτά που περιέχουν σάκχαρα, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης λιπώδους ήπατος και μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας.
Πηγή: smarthealth.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment