Home / Υγεία / Παιδί / Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει δίκαιο
Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει δίκαιο
Happy mother and her children lying on a bed

Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει δίκαιο

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι στη ζωή κυριαρχεί η αδικία. Αυτό όμως δεν αφορά εσάς, αφού έχετε ιερό καθήκον να «καλλιεργήσετε» από νωρίς το αίσθημα δικαίου στο παιδί σας.

Εξηγήστε τα οφέλη της δικαιοσύνης: το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να του αναλύσετε την τεράστια σημασία της απόδοσης δικαιοσύνης σε κάθε έκφανση της ζωής, ανεξάρτητα του δείκτη δυσκολίας. Αν καταλάβει ότι η μη επικράτηση της δικαιοσύνης, από τα πιο απλά πράγματα της καθημερινότητας μέχρι τα πιο σημαντικά, είναι σκέτη καταστροφή, έχετε κάνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα.

Λειτουργήστε διαλλακτικά στις ενστάσεις του: δώστε στο παιδί το ελεύθερο να σας εκφράζει με κόσμιο τρόπο τη δυσαρέσκειά του, όποτε νιώθει ότι αδικείται. Με αυτόν τον τρόπο, το κέρδος είναι διπλό. Και θα αποκτήσει το θάρρος της γνώμης του και θα αρχίσει να καλλιεργείται μέσα του το αίσθημα δικαίου.

Βοηθήστε το να ξεχωρίζει το δίκαιο από το άδικο: αρκετά παιδάκια, όταν είναι σε μικρή ηλικία, θεωρούν ότι επειδή θέλουν κάτι, το δικαιούνται κιόλας. Με απλά λόγια, προσωπική επιθυμία και δικαιοσύνη είναι ένα και το αυτό στο μυαλουδάκι τους. Εσείς λοιπόν πρέπει με διάλογο και μέσα από παραδείγματα, να το βοηθήσετε να αντιληφθεί ότι αυτά τα δύο δεν πάνε απαραίτητα μαζί.

Φροντίστε να μπει νοερά στη θέση του αδικημένου: είναι άκρως διδακτικό για το παιδί να περάσει νοερά στην αντίπερα όχθη. Να μπει δηλαδή στα παπούτσια αυτού που υφίσταται μιας άδικη συμπεριφορά από εκείνο, προκειμένου να αντιληφθεί πόσο άσχημα θα ένιωθε στη θέση του. Αν λοιπόν γίνει μέρος της φιλοσοφίας και της κοσμοθεωρίας του παιδιού ο αλτρουισμός και η ευτυχία του συνανθρώπου, το μόνο εύκολο είναι να γίνει δίκαιο όσο μεγαλώνει.

Πηγή: mother.gr

 

Διαβάστε επίσης

Γιατί το παιδί δεν πρέπει να έχει πολλά παιχνίδια

Γιατί το παιδί δεν πρέπει να έχει πολλά παιχνίδια

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που υποπτεύονταν πολλοί γονείς. Το μέσο παιδάκι κατέχει πάνω …