Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Roundtable “What Science can do for Greek Patients” που διοργάνωσε η ΑstraZeneca Ελλάδος στην οικία του Βρετανού Πρέσβη με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα του Dr. Mene Pangalos, Executive Vice President, Innovative Medicines and Early Development Biotech Unit και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της AstraZeneca.
Με έναυσμα το καίριο ερώτημα «Τι μπορεί να προσφέρει η Επιστήμη στους Έλληνες ασθενείς», η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ρόλο της καινοτομίας και της επιστημονικής προόδου στον κλάδο της Υγείας, με γνώμονα πάντα την εξασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας στους Έλληνες ασθενείς.
Ο ελληνικής καταγωγής Dr. Mene Pangalos, ένας από τους κορυφαίους Νευροεπιστήμονες παγκοσμίως, τόνισε στην τοποθέτησή του, τη δέσμευση της ΑstraZeneca στην Επιστήμη και στην Επιστημονική Αριστεία, η οποία είναι πλέον πρωταρχική προτεραιότητα για την εταιρεία: «Επικεντρώνοντας την ταυτότητά μας στην επιστήμη, αλλάζουμε τις αντιλήψεις και δημιουργούμε το μέλλον με άξονα την καινοτομία. Είμαστε πολύ περήφανοι για την Επιστήμη που υπηρετούμε και την πρωτοπορία της Έρευνάς μας που έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής με τα φάρμακά μας. Η προσήλωση και η αφοσίωσή μας στην ανακάλυψη νέων θεραπειών για σημαντικές ασθένειες, μας έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός δυναμικού χαρτοφυλακίου νέων φαρμάκων, το οποίο θα αλλάξει ριζοσπαστικά τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενειών, όπως ο Διαβήτης και ο Καρκίνος του Πνεύμονα.» τόνισε ο Dr. Mene Pangalos.
Παράλληλα, ο Dr. Pangalos αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των φορέων για την εξασφάλιση των συνθηκών που θα επιτρέψουν την πρόσβαση όλων των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα. «Είναι πρόκληση για εμάς στην AstraZeneca να μπορούμε να προσφέρουμε τις καλύτερες θεραπευτικές λύσεις για τους ασθενείς. Ειδικά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η Ελλάδα το ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο πάντα την διασφάλιση των συνθηκών αυτών που θα επιτρέψουν στους Έλληνες ασθενείς να έχουν στη διάθεσή τους τα πιο καινοτόμα φάρμακα, όπως οι αντίστοιχοι ασθενείς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»
Από την πλευρά του ο κ. Jeroen Commissaris, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδος, τόνισε τη σημασία δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης, σταθερής πολιτικής για την Υγεία στην Ελλάδα, που θα θέσει ως προτεραιότητα τον Έλληνα ασθενή. «Η νέα πολιτική για την Υγεία και το Φάρμακο συνολικά είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα, αφού μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη της οικονομίας με την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Με επίκεντρο τον Έλληνα ασθενή οι διαρθρωτικές αλλαγές που αναμένονται είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουν ότι όλοι ανεξαιρέτως οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στις πιο καινοτόμες θεραπείες. Εμείς από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον Έλληνα ασθενή και την Ελληνική οικονομία, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στον κλάδο της Υγείας αλλά και του Επιχειρείν στη χώρα μας.»
Τη συμβολή της συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους φορείς τόνισε και ο Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα κ. John Kittmer, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Πρεσβεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον κλάδο της Υγείας στην Ελλάδα. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, αλλά συνεργαζόμαστε με τους Έλληνες συναδέλφους για να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή τους, να υιοθετήσουμε την καινοτομία και να εξασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες θα έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα στο πλαίσιο ενός σύγχρονου και βιώσιμου συστήματος Υγείας.»
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν σημαντικοί εκπρόσωποι της Ιατρικής και Ακαδημαϊκής Κοινότητας, οι οποίοι με τη σειρά τους ανέδειξαν τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους φορείς, για την πραγματοποίηση κλινικών μελετών στη χώρα μας, ώστε να μπορούν και Έλληνες ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.