ΙΣΑ: Οδηγίες για τη φορολογική αντιμετώπιση ποσών claw back για το φορολογικό έτος 2014
Σε συνέχεια της ενημέρωσης των μελών του Ι.Σ.Α. και εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων των ποσών claw back από τον ΕΟΠΥΥ, για κάθε ιδιώτη συμβεβλημένο πάροχο υγείας ξεχωριστά, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες οδηγίες-κατευθύνσεις για το επίκαιρο ζήτημα της φορολογικής αντιμετώπισης των συγκεκριμένων ποσών για το φορολογικό έτος 2014.
Η πρώτη επισήμανση που πρέπει να κάνουμε και ισχύει για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα είναι ότι από 1/1/2014 και εξής οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται φορολογείται στο έτος που αφορά ασχέτως αν έχει εισπραχθεί ή όχι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιοδήποτε τιμολόγιο έχει εκδοθεί προς τον ΕΟΠΥΥ από 1/1/2014 έως και 31/12/2014 υπολογίζεται κανονικά στα ακαθάριστα έσοδα, ανεξαρτήτως είσπραξής του. Αυτό που θα μειώσει τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης 2014 είναι το ποσό claw back του συγκεκριμένου έτους με την προϋπόθεση ότι θα ανακοινωθεί επίσημα και εντός των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, όπως άλλωστε έχουν δεσμευθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Οπότε ο γενικός κανόνας, για το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων για το έτος 2014, είναι: συνολικά εκδοθέντα παραστατικά 2014 μείον ποσό claw back 2014.
Η διαφοροποίηση στη φορολογική αντιμετώπιση έρχεται στα ποσά που αφορούν το 2013 και τα παλιότερα έτη τα οποία συμπεριλαμβάνονται στις βεβαιώσεις του ΕΟΠΥΥ. Το πρώτο που θα πρέπει να υπολογίσει ο κάθε πάροχος είναι αν τα εισοδήματα των ετών 2013, 2012 κλπ., τα οποία συμπεριλαμβάνονται στις φετινές βεβαιώσεις αποδοχών του ΕΟΠΥΥ, έχουν δηλωθεί και ως εκ τούτου φορολογηθεί στις αντίστοιχες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Στην περίπτωση που έχουν δηλωθεί, θα αφαιρεθούν από τα ακαθάριστα έσοδα της φετινής βεβαίωσης αποδοχών για να μη φορολογηθούν για δεύτερη φορά. Στη περίπτωση που δεν έχουν δηλωθεί στις χρονιές που αφορούν, η φετινή βεβαίωση αποδοχών ισχύει ως έχει για τα ακαθάριστα εισοδήματα. Κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να γίνει και για τα ποσά του claw back και rebate που έχουν ανακοινωθεί και αφορούν το έτος 2013. Ο κάθε πάροχος θα πρέπει να εξετάσει αν τα ποσά claw back και rebate του 2013 έχουν μειώσει τη χρήση που αφορούν οπότε δε θα ληφθούν υπόψη για το 2014 ή αν δεν έχουν υπολογιστεί για το 2013 θα μειώσουν τα εισοδήματα του 2014.
Αυτές είναι οι γενικές οδηγίες για τη φορολογική αντιμετώπιση των ποσών claw back και rebate εν αναμονή και των σχετικών ανακοινώσεων από τον ΕΟΠΥΥ. Για οποιαδήποτε απορία ο φοροτεχνικός σύμβουλος του Ι.Σ.Α. είναι στη διάθεσή σας, Τρίτη και Παρασκευή 10:30 – 13:30.
Leave a Comment