Δεν είναι σίγουρα κάτι ανησυχητικό, όμως καλό θα ήταν το παιδί σας να εκφράζει με κόσμιο τρόπο τα συναισθήματά του. Χωρίς τη δική σας βοήθεια όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δείτε τι πρέπει να κάνετε:
- Διατηρήστε την ψυχραιμία σας: αν κάθε φορά που το παιδί δείχνει επιθετικότητα, εσείς εκνευρίζεστε και του βάζετε τις φωνές, αυτό που θα καταφέρετε είναι να το «αναγκάσετε» να επαναλάβει ανάλογες συμπεριφορές στο μέλλον.
- Δείξτε μηδενική ανοχή: χωρίς να καταφεύγετε στην εύκολη λύση της τιμωρίας, φροντίστε να δείξετε στο παιδί από την πρώτη κιόλας φορά που παραφέρεται, ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές. Με τον καιρό, θα αρχίσει να δείχνει αυτοσυγκράτηση σε πράγματα που ξέρει ότι θα δυσαρεστήσουν τους γονείς του.
- Συνέπεια στις αντιδράσεις: αν βάλετε όρια, αλλά δεν αντιδράτε με ίδιο ή παρεμφερή τρόπο κάθε φορά που το παιδί επαναλαμβάνει την ίδια, λανθασμένη συμπεριδορά, δε θα επιτελέσετε αποτελεσματικά το έργο σας.
- Συζητήστε μαζί του: όταν ηρεμήσει, μην παραλείψετε να το ρωτήσετε γιατί έδειξε επιθετική συμπεριφορά σε άλλο παιδάκι και προτείνετε να εκφράζει στο εξής τη δυσαρέσκειά του με πιο ήρεμο τρόπο. Αν κάποιες φορές τύχει να ξεφύγει πάλι από τα όρια, πείτε του να ζητήσει συγγνώμη.
- Δώστε βάση στις ασχολίες του: εντοπίστε αν παρακολουθεί κρυφά κινούμενα σχέδια ή άλλα προγράμματα με βία στην τηλεόραση και φροντίστε να μην τα ξαναδεί. Επίσης, παροτρύνετε το παιδί να ξεσπάσει γόνιμα τη συσσωρευμένη ένταση που έχει μέσα του με τον αθλητισμό.
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η επιθετική συμπεριφορά δεν αποτελεί απαραιτήτως πρόβλημα, αφού μπορεί να είναι απλά μέρος της εξελικτικής διαδικασίας του παιδιού. Αν πρόκειται για κάτι τέτοιο, με τους παραπάνω τρόπος θα βελτιώσετε την κατάσταση. Αν όμως η επιθετικότητα τείνει να γίνει… δεύτερη φύση του, καλύτερα να απευθυνθείτε σε ειδικό.
Πηγή: mother.gr