Τα συμπτώματα μπορεί να σας υποψιάζουν για ουρολοίμωξη –συχνή ούρηση, βάρος με το γέμισμα της κύστης αλλά και ενοχλητική ούρηση- ωστόσο μερικές φορές το πρόβλημα είναι το σχετικά άγνωστο σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης ή αλλιώς διάμεση κυστίτιδα.
Το σύνδρομο της επώδυνης ουροδόχου κύστης εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες και ένας λόγος που δεν είναι τόσο γνωστό είναι πως έχει χαμηλά ποσοστά εμφάνισης –κι αυτός είναι επίσης ένας λόγος που καθυστερεί η διάγνωσή του και γίνεται λάθος διάγνωση. Στην Ευρώπη, καταγράφονται λιγότερα από 20 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην Αμερική μέχρι 60 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους. Όμως, τα βαριά και ενοχλητικά συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου της επώδυνης ουροδόχου κύστης
Οι πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις αυτού του συνδρόμου είναι ο πόνος με το γέμισμα της κύστης που ανακουφίζεται προσωρινά μετά την ούρηση, το αίσθημα βάρους στην κύστη και η συνεχής επιθυμία για ούρηση, η συχνουρία, με μικρές ποσότητες ούρων, που προκαλεί συχνό ξύπνημα για ούρηση μέσα στη νύχτα. Επιπλέον, πολλές φορές οι ασθενείς αναφέρουν ότι ο πόνος εντοπίζεται στην ουρήθρα ή χαμηλά στην κοιλιά. Όλα αυτά τα συμπτώματα και οι ενοχλήσεις μπορεί να επιμένουν για τουλάχιστον ένα χρόνο επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Tip: Παρότι συχνά συγχέονται, η διάμεση κυστίτιδα αποτελεί μία σπάνια και πιο σοβαρή μορφή του συνδρόμου επώδυνης κύστης.
Πώς γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση του συνδρόμου της επώδυνης κύστης προϋποθέτει να έχουμε αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη παθολογική κατάσταση από τα όργανα της λεκάνης, δηλαδή ουρολογική, γυναικολογική πάθηση ή και πάθηση του εντέρου.
Υπάρχει θεραπεία;
Η θεραπεία είναι γενικά δύσκολη, γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποια σαφής αιτία για την πάθηση. Κατά κανόνα, οι ασθενείς έχουν δοκιμάσει μία σειρά από θεραπείες, κυρίως αντιβιοτικά, χωρίς αποτέλεσμα, στην προσπάθεια να βρουν ανακούφιση από τα ενοχλήματά τους. Τα αντιισταμινικά, τα αντικαταθλιπτικά, ορισμένα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και οι εγχύσεις ειδικών ουσιών μέσα στην ουροδόχο κύστη έχουν εμφανίσει βελτίωση των ενοχλημάτων των ασθενών. Τα αντιφλεγμονώδη δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι συχνά βρίσκεται χρόνια φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη. Τα τελευταία χρόνια, έχουν χρησιμοποιηθεί με σχετική επιτυχία τόσο η νευροδιέγερση μέσω της σπονδυλικής στήλης όσο και η ένεση αλλαντικής τοξίνης (Βotox) μέσα στην ουροδόχο κύστη.
Πηγή: Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων
Leave a Comment