Μπορεί να λένε ότι αν κάποιος γυρνά σαν «σβούρα», κινδυνεύει με στρες, όμως μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα δείχνει ότι είναι δυνατό να συμβεί και το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή το πολύ καθισιό να προκαλέσει αυξημένο άγχος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μέγκαν Τέιχεν του Πανεπιστημίου Ντίκιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικο για θέματα δημόσιας υγείας “BMC Public Health”, διαπίστωσαν ότι όσοι άνθρωποι περνάνε πάρα πολύ χρόνο καθισμένοι (μπροστά από την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το τιμόνι του αυτοκινήτου κ.α.), κινδυνεύουν να εμφανίσουν αυξημένο άγχος.
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) εννέα μελέτες που συσχετίζουν την καθιστική συμπεριφορά με το επίπεδο άγχους σε παιδιά, εφήβους και ενηλίκους. Το συμπέρασμα είναι ότι το πολύ καθισιό δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόνο για σωματικά προβλήματα (παχυσαρκία, καρδιοπάθεια, διαβήτη, οστεοπόρωση κ.α.), αλλά επίσης για ψυχικά προβλήματα.
Το άγχος πλήττει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Στις ανεπτυγμένες χώρες, κάθε χρόνο περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους υποφέρει από κάποια αγχωτική διαταραχή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, δυσκολία αναπνοής, πονοκεφάλους,στομαχόπονους, μυική ένταση, εφίδρωση, τάση λιποθυμίας κ.α.
Δεν είναι σαφές, σύμφωνα με τους ερευνητές, πώς και γιατί η καθιστική ζωή σχετίζεται με το άγχος. Μεταξύ των πιθανών αιτίων είναι ότι το καθισιό κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο, χειροτερεύει τον μεταβολισμό, εντείνει την κοινωνική απομόνωση- παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση άγχους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ