Την ανησυχία της για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και στην υγεία των ασθενών της χώρας εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations-EFPIA). Προτείνει λύσεις και προειδοποιεί για τη λήψη προστατευτικών μέτρων για την προστασία και των υπόλοιπων κρατών-μελών.
Με ανακοίνωση της η EFPIA εντοπίζει δύο ευρύτερες κατηγορίες ζητημάτων που μπορούν να διαταράσσουν την προμήθεια της ελληνικής αγοράς με φάρμακα, εάν η Ελλάδα κινηθεί προς την έξοδο της Ευρωζώνης.
Όπως αναφέρεται και σε επιστολή προς, μεταξύ άλλων, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας, V. Andriukaitis, υπογραμμίζεται αρχικά το ανησυχητικό ενδεχόμενο ελλείψεων φαρμάκων, που μπορεί να προκύψει λόγω εκτεταμένου παράλληλου εμπορίου, αποτέλεσμα της ταχύτατης υποτίμησης του νομίσματος.
«Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιτότητα της ίδιας της αλυσίδας τροφοδοσίας φαρμάκων και αποτελεί μια σημαντική απειλή της δημόσιας υγείας» αναφέρουν τα μέλη της EFPIA.
Επιπροσθέτως, στην επιστολή υπογραμμίζεται ο κίνδυνος μιας πιθανής γενικής αποδιοργάνωσης της επιχειρηματικής λειτουργίας. «Καθώς η ελληνική αλυσίδα φαρμάκου είναι περίπλοκη, σε σύγκριση με άλλων ευρωπαϊκών κρατών-μελών, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε τέτοιου είδους αποδιοργάνωση, που μπορεί να έχει άμεση και αρνητική επίδραση στη υγεία των ασθενών», αναφέρεται.
Η EFPIA καλεί την Κομμισιόν να εισέλθει σε διάλογο για πιθανές λύσεις.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας αριθμός προσωρινών και αναλογικών επιλογών που μπορούν να διερευνηθούν, οι οποίες σέβονται την Ευρωπαϊκή Συνθήκη και μπορούν να ελαφρύνουν το ενδεχόμενο σημαντικό κίνδυνο στη δημόσια υγείας, που θα προκύψει αν η Ελλάδα εξέλθει της Ευρωζώνης», τονίζουν τα μέλη της Ομοσπονδίας.
Προσθέτουν, όμως, πως σε αυτή την περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διευκολύνει μια πολιτική συμφωνία στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτικών Σχέσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα Κράτη Μέλη δεν θα αναφέρονται στις ελληνικές τιμές.
Αν συνεχίσει να αποτελεί η Ελλάδα χώρα αναφοράς μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στη βιωσιμότητα της ίδιας της προμήθειας φαρμάκων, ιδιαίτερα όταν το Μάιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα μέλη της EFPIA άγγιζαν περίπου το €1.1 δισεκατομμύριο.