Categories: Υγεία

Όταν οι τροφές προκαλούν αλλεργία

Οι τροφικές αλλεργίες είναι μια συνηθισμένη κατάσταση σε πολλούς ανθρώπους, από ενήλικες έως μωρά που μόλις ξεκινούν τις στερεές τροφές. Και πρόκειται για μια κατάσταση που έχει αυξητική τάση τις τελευταίες δεκαετίες, πιθανώς εξαιτίας των περισσότερων επεξεργασμένων τροφίμων που χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας.

Αλλεργία, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι μια αντίδραση, που συμβαίνει σε άτομα, γενετικά καθορισμένα, αφού ευαισθητοποιηθούν. Δηλαδή κάποια συγκεκριμένα κύτταρα του αμυντικού τους (ανοσιακού) συστήματος θα έλθουν πρώτα σε επαφή με το αλλεργιογόνο, την ουσία που προκαλεί την αλλεργική αντίδραση. Κατά συνέπεια, η αλλεργία δεν εμφανίζεται ποτέ κατά την πρώτη έκθεσή μας στο αλλεργιογόνο, αλλά πάντοτε μετά την επανέκθεσή μας στην ίδια ή χημικά συγγενή ουσία. Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό σε όσους δεν έχει συμβεί ποτέ παρόμοιο περιστατικό είναι πως η αλλεργία δεν εξαρτάται από την ποσότητα του αλλεργιογόνου που εισέρχεται στον οργανισμό, αφού ακόμη και απειροελάχιστες ποσότητες ενός τροφίμου, στην περίπτωση των τροφικών αλλεργιών, είναι δυνατόν να πυροδοτήσουν βαριά αλλεργική αντίδραση. Έτσι ένας άνθρωπος με αλλεργία στο αυγό θα πρέπει να το αποφεύγει σε κάθε του μορφή, π.χ. δεν πρέπει να τρώει ούτε μπισκότα, ούτε μαργαρίνη, ούτε ζυμαρικά με αυγό κι ας περιέχουν ελάχιστες ποσότητες.

Αλλεργία ή δυσανεξία

Πολλές φορές μπορεί να μπερδεύουμε την αλλεργική αντίδραση με τη δυσανεξία σε μια τροφή. Η δυσανεξία όμως δεν είναι ανοσολογική αντίδραση, άρα δεν προϋποθέτει προηγούμενη επαφή και ευαισθητοποίηση του ατόμου και έτσι μπορεί να συμβεί ακόμη και την πρώτη φορά που θα καταναλώσει το υπεύθυνο τρόφιμο. Η δυσανεξία μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένη ενζυμική ανεπάρκεια του οργανισμού (π.χ. κυαμισμός που προκαλεί αντίδραση με την κατανάλωση κουκιών), στις φαρμακολογικές ιδιότητες ορισμένων τροφίμων ή να είναι άγνωστης προς το παρόν αιτιολογίας. Μια άλλη διαφορά της δυσανεξίας σε μια τροφή με την αλλεργία είναι πως η βαρύτητα των αντιδράσεων δυσανεξίας εξαρτάται και από την ποσότητα του τροφίμου θα καταναλώσει το άτομο που έχει την ευαισθησία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας;

Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας ποικίλουν και εξαρτώνται από το όργανο που γίνεται στόχος της αλλεργικής αντίδρασης. Αφού οι τροφές περνούν πρώτα από το γαστρεντερικό σύστημα, συμπτώματα όπως κολικοί του εντέρου, εμετός, διάρροια, μετεωρισμός («φούσκωμα της κοιλιάς») και αίμα στα κόπρανα είναι συχνές εκδηλώσεις της.

Ένα ακόμη όργανο που συχνά πάσχει λόγω τροφικής αλλεργίας είναι το δέρμα.

Οι εκδηλώσεις από το όργανο αυτό δεν είναι πανομοιότυπες για όλους τους ανθρώπους και μπορεί να διαφέρουν, είτε λόγω της διαφοράς κάθε οργανισμού είτε ανάλογα με το αίτιο που τις προκάλεσε. Πιο συχνά η δερματική αλλεργία στα παιδιά εκδηλώνεται ως ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) που εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο, με έμφαση γύρω από το στόμα, καθώς επίσης στο μπροστινό μέρος των χεριών και των ποδιών ή και στο σώμα. Σε μεγαλύτερα παιδιά και σε ενήλικες, προσβάλλονται περισσότερο οι κλειδώσεις (πίσω από τα γόνατα και η εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα). Συνήθως πρόκειται για χρόνια δερματίτιδα με πολύ έντονη φαγούρα, που γίνεται φανερή και από τα σημάδια (εκδορές) που αφήνει το ξύσιμο.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες συχνή εκδήλωση τροφικής αλλεργίας στο δέρμα είναι και η κνίδωση: (πετάλες, μεγάλα κόκκινα σημάδια με «κεφαλάκι» ή χωρίς, που επίσης προκαλούν φαγούρα) και ακόμη πιο σπάνιο σύμπτωμα είναι η έντονη ερυθρότητα γύρω από το στόμα. Οι αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν και με συμπτώματα στο αναπνευστικό, όπως καταρροή, φτερνίσματα, φαγούρα και μπούκωμα στη μύτη (ρινίτιδα) και σφίξιμο ή βράσιμο στο στήθος, σφύριγμα στην αναπνοή και δύσπνοια  (άσθμα). Πρόκειται όμως για λιγότερο συχνές εκδηλώσεις τροφικής αιτιολογίας.

Ξεπερνιέται η τροφική αλλεργία;

Αυτό έχει να κάνει με τον κάθε οργανισμό. Συχνά, άνθρωποι που εμφάνισαν τροφική αλλεργία σε βρεφική ή παιδική ηλικία, την ξεπερνούν μεγαλώνοντας, ενώ εκείνοι που εμφανίζουν αλλεργίες στην εφηβεία και μετέπειτα, συνήθως είναι κάτι που παραμένει μεγαλώνοντας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί ο αλλεργιολόγος σας να σας προτείνει ανοσοθεραπεία, μια θεραπεία με “εμβόλια” που βοηθά τον οργανισμό να ξεπεράσει την αλλεργία.

 

 

 

 

Πηγή: capitalhealth.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies