Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας τη δομή του εγκεφάλου ποντικιών και εκτιμούν πως το εύρημά τους εξηγεί γιατί τα παιδιά παχύσαρκων γονέων έχουν πάρα πολλές πιθανότητες να γίνουν εξαιρετικά παχύσαρκα μεγαλώνοντας.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή της εγκύου επηρεάζει τη μελλοντική σιλουέτα του παιδιού της, μέσω αλλαγών που επιφέρει στο DNA του.
Η παρούσα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Cell», υποδηλώνει ότι η κακή διατροφή της εγκύου προκαλεί τελικά αλλαγές και στη δομή του εγκεφάλου του εμβρύου.
Όπως γράφουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Τάμας Χόργουαθ, καθηγητή Νευροβιολογίας και Μαιευτικής, Γυναικολογίας&Αναπαραγωγικών Επιστημών, τα πειράματά τους έδειξαν ότι οι απόγονοι ποντικιών που τρέφονταν με πολλά λιπαρά είχαν αλλοιωμένο υποθάλαμο.
Ο υποθάλαμος είναι το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει το μεταβολισμό.
Τα ποντικάκια με τον αλλοιωμένο εγκέφαλο είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα και να εκδηλώσουν μεγαλώνοντας τύπου 2 διαβήτη, σε σύγκριση με εκείνα που είχαν γεννηθεί από μητέρες που τρέφονταν υγιεινά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
«Οι συσχετίσεις αυτές ίσως οφείλονται στο ότι “μαθαίνει” ο εγκέφαλος πως θα μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με αφθονία τροφής», εκτίμησε ο δρ. Χάργουαθ.
«Όποια κι αν είναι η αιτία, η διατροφή της εγκύου ασκεί τεράστια επίδραση στο μελλοντικό βάρος και υγεία του παιδιού της και πρέπει να τη μελετήσουμε περαιτέρω σε ζώα και ανθρώπους», πρόσθεσε.
Και επισήμανε ότι η υγιεινή διατροφή κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι το κλειδί για να «σπάσει» ο κύκλος της παχυσαρκίας στα παιδιά παχύσαρκων γονέων.
Πηγή: govastileto.gr