Ο καθένας θέλει να ξέρει το μυστικό να ζήσει περισσότερο. Δεν υπάρχει καμία μία και μοναδική αλήθεια σχετικά με τι ακριβώς βοηθά μερικούς ανθρώπους να φτάσουν τα 100, αλλά η υγιεινή διατροφή είναι ένα πράγμα που σίγουρα βοήθα.
Ορισμένες τροφές, όμως, μπορούν πραγματικά να βλάψουν τις πιθανότητές σας και σας γέρνουν πειράζοντας τα συστατικά των κυττάρων σας που λέγονται τελομερή. Αυτά τα μικρά καλύμματα στα άκρα των χρωμοσωμάτων σας είναι το κλειδί για την προστασία του DNA από τη ζημία. Πολλοί ειδικοί τα συγκρίνουν μορφολογικά με τις πλαστικές άκρες που έχουν στην άκρη τα κορδόνια των παπουτσιών.
Το θέμα είναι ότι, καθώς τα κύτταρα σας αναπαράγονται, τα τελομερή μικραίνουν με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας της Γιούτα. Το ότι τα τελομερή μικραίνουν μπορεί να προκαλέσει τα κύτταρα να δυσλειτουργήσουν και να πεθαίνουν, και τα μικρότερα τελομερή έχουν συνδεθεί με παθήσεις όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η έρευνα έδειξε, επίσης, παράγοντες του τρόπου ζωής συμπεριλαμβανομένης της διατροφής μπορεί να επιταχύνουν (ή να επιβραδύνουν) τη διαδικασία βράχυνσης, η οποία είναι μερικές φορές θεωρείται ως ένα «ρολόι γήρανσης.»
Αυτές οι τέσσερις τροφές μπορούν να συμβάλουν στην βράχυνση των τελομερών, έτσι καλό θα ήταν αν κάποιος μπορούσε να περιορίσει την κατανάλωση αυτών των τροφών, και να αυξήσει τιε πιθανότητές του, για μια μακρά και υγιή ζωή.
Ζαχαρούχα αναψυκτικά
Τα ζαχαρούχα σόδα είναι άσχημα νέα για τελομερή. Σε μία πρόσφατη μελέτη σε δείγμα 5309 ενηλίκων στο American Journal of Public Health βρέθηκε ότι μια καθημερινή μερίδα αναψυκτικού σχετίστηκε με 4,6 περισσότερα χρόνια της γήρανσης του πληθυσμού, αναφέρει το Time.com. Για να το θέσουμε αυτό σε μια προοπτική, αυτό είναι το ίδιο ποσό της γήρανσης ερευνητές έχουν συνδέσει με το κάπνισμα. Πίνοντας ένα μικρότερο αναψυκτικό καθημερινά οι συμμετέχοντες στην έρευνα, είχαν μικρότερο αντίκτυπο: συνδέθηκε με επιπλέον 1,9 χρόνια γήρανσης. Αν και οι ερευνητές δεν κατάφεραν να βρουν τον δεσμό μεταξύ των τελομερών και των μη ζαχαρούχων αναψυκτικών διαίτης, μπορεί και αυτά να μην είναι καθόλου καλύτερα για εσάς. Η έρευνα δείχνει ότι η καθημερινά κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης, συνδέεται με 67% μεγαλύτερο κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να αυξήσουν την ανάγκη για ζάχαρη, πάρα πολύ.
Επεξεργασμένα κρέατα
Ένας ακόμα μεγάλος κίνδυνος για τα τελομερή είναι το επεξεργασμένο κρέας, όπως το χοτ-ντογκ και το πεπερόνι. Μια μελέτη του 2008 δείγμα 840 ανθρώπων στο The American Journal of Clinical Nutrition εξέτασε την επίδραση που είχαν στο μήκος των τελομερών πολλές ομάδες τροφίμων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες επεξεργασμένου κρέατος κάθε εβδομάδα, είχαν μικρότερα τελομερή από εκείνους που δεν τρώνε κανένα επεξεργασμένο κρέας.
Κόκκινο κρέας
Η υψηλότερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος, όπως τα χάμπουργκερ και η μπριζόλα, έχει συνδεθεί από καιρό με τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, και ότι θα μπορούσε να συνδέεται με τη δράση της σχετικά με τα τελομερή. Για μια μελέτη στο Clinical Nutrition, αρουραίοι τρέφονται ποικίλες δίαιτες βοείου κρέατος ή κοτόπουλου για τέσσερις εβδομάδες. Περισσότερο κόκκινο κρέας στη διατροφή των αρουραίων συνδέθηκε με μειωμένο μήκος των τελομερών σε κύτταρα του παχέος εντέρου. Παρόμοια ευρήματα παρουσιάζονται για το λευκό κρέας, αν και το κόκκινο κρέας είχε μεγαλύτερη επίδραση. Τα καλά νέα: στις δίαιτες που περιλαμβάνονται ανθεκτικό άμυλο, μια καλή ποσότητα καλών υδατανθράκων που σας βοηθά να κάψετε λίπος, αποδυνάμωσε σημαντικά την επίδραση που είχε το κόκκινο κρέας στα τελομερή. Ένας ακόμα λόγος για να γεμίσετε την διατροφή σας σε τρόφιμα πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο, όπως οι μπανάνες και οι φακές.
Αλκοόλ
Όπως και το κόκκινο κρέας, το αλκοόλ έχει επίσης μια κακή φήμη για τη σύνδεσή του με χρόνια προβλήματα υγείας. Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο 2010 στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου βρέθηκε ότι το αλκοόλ μπορεί να επιταχύνει την βράχυνση των τελομερών, πάρα πολύ. Οι ερευνητές εξέτασαν το DNA στον ορό των ατόμων που καταχράστηκε αλκοόλ (22% είχαν τέσσερα ή περισσότερα ποτά την ημέρα) και εκείνων με πιο μέτρια χρήση αλκοόλ. Τα τελομερή ήταν δραματικά μικρότερα σε εκείνους που έπιναν πολύ. Στην πραγματικότητα, ήταν το μισό μήκος από τα τελομερή αυτών που έπινα περισσότερο (0,41 έναντι 0,79 σχετικές μονάδες), γι “αυτό είναι μια καλή ιδέα να έχετε πάντα επίγνωση του πόσο πίνετε και να το κάνετε με μέτρο.
Η ζωή είναι μικρή, δεν χρειάζεται να την κάνουμε μικρότερη. Με λίγη προσοχή στην διατροφή μας μπορεί να δούμε μεγάλη διαφορά σε κάθε επίπεδο, στα αποθέματα ενέργειας, στην διάθεσή μας και την υγεία μας γενικότερα
Πηγή: godoctor.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment