Η άμεση σύσταση Επιτροπής διαπραγμάτευσης των τιμών για τα καινοτόμα φάρμακα και η σύσταση δύο Ομάδων Εργασίας που θα δραστηριοποιούνται στο πεδίο της φαρμακευτικής δαπάνης και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης αντίστοιχα, αποτελούν το βασικό πυλώνα δράσης της Εθνικής Επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και εφαρμογής των ΘΠΣ, η οποία πραγματοποίησε την 1η της συνεδρίαση την περασμένη Πέμπτη.
Το έργο αυτό θα είναι μια πραγματική πρόκληση δεδομένων των αυξητικών τάσεων που καταγράφονται στη φαρμακευτική δαπάνη από την αρχή του έτους, η οποία έχει ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ μόνο για το α΄ 4μηνο έναντι 200 εκατ. ευρώ πέρυσι όλη τη χρονιά, σε μια περίοδο αυξημένων απαιτήσεων από την κοινωνία αλλά και από την αγορά φαρμάκου.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής και Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, έχει ζητήσει από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν στην επιτροπή (ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, ΠΕΔΥ, ΗΔΙΚΑ, ΕΣΥ) να εργαστούν εντατικά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων στα φάρμακα και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η προστασία των οικονομικών πόρων του Δημοσίου.
Αναφορικά με την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, η Επιτροπή δίνει προτεραιότητα στον προσδιορισμό των κατάλληλων SPC φίλτρων (φίλτρα στην περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος) και στην αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τη συσκευασία των φαρμάκων. Ακόμη, έμφαση δίνεται στον έλεγχο κατανάλωσης ανά ΑΜΚΑ και στην ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των σχετικών με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα δεδομένων.
Σε ότι αφορά το λεγόμενο «εξορθολογισμό» των δαπανών για την υγεία, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η εφαρμογή μιας ορθής τιμολογιακής πολιτικής και ενός μηχανισμού εποπτείας της τιμολόγησης των φαρμάκων. Η Εθνική Επιτροπή προσδοκά επίσης στα σημαντικά έσοδα που θα εξασφαλίσει για τον ΕΟΠΥΥ η άμεση αναπροσαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ από 6,5% σε 6,0%.