Κατά μέσο όρο 5 με 7 χρόνια περισσότερα από τους άντρες ζουν οι γυναίκες, σύμφωνα με αμερικανικά κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών.
Οι επιστήμονες εικάζουν πως ένας από τους λόγους έχει να κάνει με τις μεταλλάξεις των γονιδίων τους. Οι μεταλλάξεις των μιτοχονδρίων του DNA στους άντρες συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό κάνει τους άντρες να γερνούν πιο γρήγορα. Οι μεταλλάξεις στα χρωμοσώματα του φύλου επηρεάζουν επίσης το προσδόκιμο επιβίωσης. Τα κύτταρα του φύλου, που προέρχονται από αρσενικές και θηλυκές γονάδες, περιέχουν τα χρωμοσώματα Χ ή Υ. Το γεγονός πως οι γυναίκες διαθέτουν δύο χρωμοσώματα Χ, ενώ οι άντρες μόνο ένα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, λένε οι ειδικοί, προκειμένου να καταλάβουμε το μηχανισμό με τον οποίο οι γονιδιακές μεταλλάξεις επηρεάζουν διαφορετικά τους άντρες και τις γυναίκες.
Οι μεταλλάξεις των γονιδίων που σχετίζονται με το φύλο και που παράγονται στο χρωμόσωμα Χ εκφράζονται στους άντρες επειδή εκείνοι διαθέτουν μόνο ένα χρωμόσωμα Χ. Οι μεταλλάξεις αυτές έχουν συχνά ως αποτέλεσμα ασθένειες που οδηγούν σε πρόωρη παρακμή του οργανισμού. Δεδομένου πως οι γυναίκες διαθέτουν δύο χρωμοσώματα Χ, η γονιδιακή μετάλλαξη ενός από τα δύο, μπορεί να συγκαλυφθεί χάρη τις σχέσεις “κυριαρχίας” μεταξύ των γονιδίων. Αν το αλληλόμορφο γονίδιο ενός χαρακτηριστικού είναι ανώμαλο, το αλληλόμορφο γονίδιο του άλλου Χ μπορεί να αναπληρώσει αυτή την ανωμαλία οπότε η ασθένεια δε θα εμφανιστεί.
Ένας άλλος σημαντικός και πιο γνωστός παράγοντας γι’ αυτή τη διαφορά του προσδόκιμου επιβίωσης μεταξύ των δύο φύλων είναι οι ορμόνες. Η μεγαλύτερη ποσότητα τεστοστερόνης στους άντρες δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την αύξηση της LDL χοληστερόλης, η οποία ευνοεί το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Αντίθετα, τα οιστρογόνα στις γυναίκες μειώνουν την ποσότητα της συγκεκριμένης ορμόνης και ανεβάζουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, της HDL, καθυστερώντας γενικά την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες μέχρι την εμμηνόπαυση. Οι άντρες που έχουν για περισσότερα χρόνια την “κακή” χοληστερόλη να επιδρά επιβαρυντικά στον οργανισμό τους, παρουσιάζουν σε νεότερη ηλικία από τις γυναίκες καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Ένας τρίτος παράγοντας που μελετούν οι ειδικοί είναι το αιμοποιητικό σύστημα, που στους άντρες παρακμάζει πιο γρήγορα απ’ ότι στις γυναίκες. Στις γυναίκες, η αλλαγή στη σύνθεση των κυττάρων του αίματος, που επηρεάζει τις διαδικασίες της γήρανσης, παρακμάζουν με πιο αργούς ρυθμούς συγκριτικά με τους άντρες, παρότι και στα δύο φύλα ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων μειώνεται με την ηλικία.
Έτσι, ενώ όσο είναι νέοι οι άντρες έχουν την τάση να διαθέτουν περισσότερα λεμφοκύτταρα από τις συνομήλικές τους γυναίκες, περνώντας τα χρόνια, αυτός ο συσχετισμός αλλάζει. Όσο μεγαλώνουν οι άντρες, συγκεκριμένα είδη λεμφοκυττάρων στον οργανισμός τους παρακμάζουν πιο γρήγορα. Επιπλέον, τα ερυθρά τους αιμοσφαίρια παρακμάζουν με το πέρασμα του χρόνου σε αντίθεση με τις γυναίκες.
Μήπως, τελικά, η επιστήμη έρχεται να αναθεωρήσει αυτά που πιστεύουμε για το “αδύναμο” φύλο;
Leave a Comment