Categories: Διατροφή

Προσέχουμε τι τρώμε για να μην…φουσκώνουμε

Νιώθετε φουσκωμένοι μετά από ένα γεύμα; Κρατήστε το πεπτικό σας σύστημα σε καλή υγεία, καταναλώνοντας τροφές που κάνουν επίπεδη την κοιλιά, αποφεύγοντας αυτά που σας πρήζουν.

Τι είναι αυτό το φούσκωμα και από που προέρχεται;

Ας μιλήσουμε για κάτι άβολο: Αέρια και φούσκωμα. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν αέρια περίπου 12 με 25 φορές την ημέρα και οι έρευνες δείχνουν ότι το φούσκωμα στην κοιλιά επηρεάζει μέχρι και το 30% των Αμερικανών.

Το να έχουμε  ένα απόλυτα επίπεδο στομάχι όλη την ώρα, δεν είναι φυσιολογικό.  Αφού τρώτε και πίνετε, τα τρόφιμα και τα υγρά καταλαμβάνουν χώρο μέσα στο στομάχι και τα έντερα σας, και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει κάποια επέκταση. Μία διογκωμένη κοιλιά δεν σημαίνει κατ “ανάγκη ότι κάτι δεν πάει καλά με ό, τι τρώτε, αλλά αν κοιλιά σας είναι πολύ πρησμένη και δεν μπορείτε να μπείτε στα τζιν σας, ίσως να πρέπει να  περιορίσετε τις τροφές που σας φουσκώνουν.

Χειρότερες τροφές: Μπρόκολο, λάχανο και το κατσαρό λάχανο

Το μπρόκολο, το λάχανο και τα σταυρανθή λαχανικά, περιέχουν ραφινόζη, ένα σάκχαρο που παραμένει αχώνευτο, μέχρι τα βακτήρια του εντέρου σας να ξεκινήσουν τη ζύμωση, η οποία παράγει αέρια και με τη σειρά του, θα σας κάνει να  πρηστείτε. Αλλά μην αποφεύγετε αυτά τα υγιεινά χόρτα. Μια σταθερή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, οδηγεί σε ένα ισχυρότερο, πιο υγιές πεπτικό σύστημα, που είναι λιγότερο επιρρεπές σε φούσκωμα..

Έτσι, συνεχίστε να τρώτε τα πράσινα λαχανικά, αλλά κρατήστε τις μερίδες σας υπό έλεγχο. Και αν δεν μπορείτε με τίποτα να μειώσετε το λάχανο στην διατροφή σας, τότε βάλτε το στον ατμό. «Μαγείρεμα οποιουδήποτε λαχανικού μαλακώνει την ίνα και το συρρικνώνει, καθώς μέρος του νερού εξατμίζεται, έτσι ώστε να καταλαμβάνει λιγότερο χώρο στο γαστρεντερικό σωλήνα. Δεν θα εξαλείψει  εντελώς το φούσκωμα, αλλά μπορεί να κάνει τα λαχανικά σας πιο εύκολα στη χώνεψη.

 Ό,τι χειρότερο: Τα όσπρια

Είναι πιθανόν να μην είναι είδηση για σας, αλλά τα φασόλια, μαζί με τις φακές, τη σόγια, τα μπιζέλια, είναι  οι τροφές που προκαλούν τα περισσότερα αέρια. Αυτά τα όσπρια, είναι βασικά εκρήξεις της πρωτεΐνης, αλλά περιέχουν επίσης σάκχαρα και ίνες που το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει. Έτσι, όταν τα όσπρια φθάνουν στο παχύ έντερο, τα βακτήρια του εντέρου σας παίρνουν μπρος και  αρχίζουν να γευματίζουν. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε αέρια, κάτι που φαίνεται σαν να έχετε φάει  ένα μπαλόνι και να έχει κάτσει στη μέση σας.

Συνδυάστε τα όσπρια με εύπεπτα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το ρύζι ή το κινόα. Το σώμα σας τελικά θα τα συνηθίσει. Αν τρώτε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια συχνά, δεν θα σας ενοχλεί τόσο πολύ, όσο το να τα τρώτε σποραδικά.

Γαλακτοκομικά

Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερο φούσκωμα, μετά από μερικές φέτες τυρί ή ένα μπολ δημητριακά με γάλα, μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, το οποίο σημαίνει ότι το σώμα σας δεν διαθέτει τα απαραίτητα ένζυμα για να σπάσει τη λακτόζη (το σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα). Κάτι που μπορεί να προκαλέσει αέρια στον γαστρεντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα το απότομο φούσκωμα.

Έτσι, πριν φουσκώσετε σαν το μπαλόνι, δοκιμάστε να μείνετε για λίγο καιρό, μακριά από τα  γαλακτοκομικά προϊόντα και να επιλέγετε εναλλακτικές λύσεις χωρίς λακτόζη. Η Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρία (AGA) υποδεικνύει επίσης τη χρήση των δισκίων λακτάσης, όπως το «Lactaid», τα οποία βοηθούν τους ανθρώπους στην πέψη των τροφών που περιέχουν λακτόζη.

 

 

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies