Το σύκο είναι ένα φρούτο που ευδοκιμεί κυρίως σε χώρες με εύκρατο κλίμα, όπως αυτό της νοτιοδυτικής Ασίας αλλά και της Μεσογείου.
Τα σύκα είναι γνωστά από την αρχαιότητα και φαίνεται ότι πρωτοκαλλιεργήθηκαν στην Αίγυπτο από όπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, γύρω στο 1500 π.Χ. H θρεπτική τους αξία είχε αναγνωριστεί από τους αρχαίους Έλληνες, αιώνες πριν από την επιστημονική κοινότητα, καθώς οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων κατανάλωναν πριν τα αγωνίσματα φρέσκα, αλλά και ξηρά σύκα.
Περιέχουν φυσικά και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά σε μικρότερες ποσότητες. Από αυτά ξεχωρίζουν τα αντιoξειδωτικά συστατικά, τη βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή και τις πολυφαινόλες. Συνεπώς τα σύκα είναι πασίγνωστα για τις υπακτικές και τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Τέλος, ο σίδηρος, ο φώσφορος και το φυλλικό οξύ μπορούν να προσληφθούν από τα σύκα σε ικανοποιητικές ποσότητες.
Ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό
Ιδιότητες και ενδείξεις
Τα σύκα
Χρησιμοποιούνται για τα αποστήματα στα ούλα και τις στοματικές φλεγμονές.
Θεραπεύουν όγκους.
Τα σύκα τονώνουν το μυαλό.
Χρησιμοποιούνται σε δηλητηρίαση.
Σε έγχυμα τα σύκα κάνουν για πονόλαιμο, φαρυγγίτιδα, κρυολόγημα, ουλίτιδα, χρόνια καταρροή, φλεγμονές κύστης και νεφρών, την ευλογιά. την ιλαρά και την οστρακιά
Είναι τονωτική, παχυντική τροφή που χαλαρώνει τα έντερα, ανακουφίζει το στήθος και γιατρεύει πολλούς όγκους…
Τα σύκα φρέσκα είναι τονωτικά, παχυντικά, διουρητικά, ευκοίλια και ρίχνουν την πίεση.
Τα σύκα τονώνουν σωματικά και πνευματικά τους ανθρώπους.
Τα σύκα κάνουν και για όσους νιώθουν έντονα το κρύο το χειμώνα.
Τα φύλλα συκιάς
Το γάλα των φρέσκων φύλλων και σύκων, με συχνές επαλείψεις πρωί και βράδυ βοηθούν να ξεφορτωθείτε κάλους, σκληρύνσεις, κρεατοελιές και να ξεπεράσετε τον πονόδοντο. Προσοχή, όμως, αν πάεις στα ούλα είναι καυστικό..
Εξουδετερώνει το δηλητήριο των σκορπιών.
Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της λέπρας.
Ο γαλακτερός χυμός πήζει το γάλα των ζώων και χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει πυτιά.
Leave a Comment