Δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρίζουν ότι τα υπολλείμματα του ελληνικού γιαουρτιού -τα αναφέρουν ως απόβλητα- μπορεί να είναι τοξικά. Ο κ.Νίκος Κατσαρός Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και Πρώην Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, με δηλώσεις του στο portnews.gr έχει αντίθετη άποψη στα όσα γράφονται.
Συγκεκριμένα, στην ηλεκτρονική έκδοση του TIME, αναφέρονται μεταξύ άλλων, ότι «το ελληνικό γιαούρτι αφήνει ένα προϊόν αποβλήτων, το οποίο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα Modern Farmer, είναι όξινο και ως τέτοιο αν απορριφθεί (κακώς) στο υδάτινο περιβάλλον θα προκαλέσει βλάβες στο οικοσύστημα».
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι η κατανάλωση του ελληνικού γιαουρτιού μόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης τα τελευταία πέντε χρόνια έχει τετραπλασιαστεί…
Ο κ. Κατσαρός, με δηλώσεις του στο portnews.gr, για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα μάς αναφέρει τα εξής:
Κατά την διάρκεια παραγωγής του γιαουρτιού για να γίνει πιό πηκτό στραγγίζεται, με αποτέλεσμα το υγρό του στραγγίσματος να χαρακτηρίζεται ως υπόλλειμα. Επισημαίνω ως υπόλλειμα και όχι ως απόβλητο και μάλιστα τοξικό, οπως χαρακτηρίζεται απο σειρά δημοσιευμάτων στις ΗΠΑ μεταξύ αυτών και στο περιοδικό ΤΙΜΕ με τίτλο «Waste from Greek Yogurt Can Be Toxic».
Ειναι υπόλλειμα λόγω της ευρείας χρήσης του για την παραγωγή μιάς σειράς χρησίμων προίόντων. Το υγρό στραγγίσματος (Yogurt Whey) περιέχει σάκχαρο (λακτόζη), πρωτείνες, μύκητες απο την παρασκευή γιαουρτιού και μια σειρά απο άλλα χρήσιμα υποπροίόντα.
Τα υπολλείματα του στραγγίσματος του γιαουρτιού χρησιμοποιούνται κυρίως για την απομόνωση πρωτεινών. Στην συνέχεια οι πρωτείνες που απομονώθηκαν χρησιμοποιούνται σε παιδικές τροφές και ως ειδικά συμπληρώματα διατροφής λόγω των θρεπτικών τους ιδιοτήτων. Επιπλέο, οι πρωτείνες αυτές χρησιμοποιούνται ως βιολογικά και φαρμακευτικά παρασκευάσματα. Το σάκχαρο, η λακτόζη, χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας για την παραγωγή βιοαερίου. Επίσης χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε μια σειρά απο τρόφιμα. Ακόμη μια τελευταία εφαρμογή του είναι η αναμιξή του με ληγμένα τρόφιμα για την παραγωγή λιπάσματος και βιοαερίου…
Συνεπώς, τα κακόβουλα δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου περί τοξικότητος του στραγγίσματος του γιαρτιού, όχι μόνο δεν ευσταθούν, αλλά είναι ατεκμηρίωτα, ανυπόστατα και ανεύθυνα. Το μοναδικό επιχείρημα του περιοδικού TIME, είναι ότι το υγρό του στραγγίσματος είναι όξινο και ως τέτοιο αν απορριφθεί (κακώς) στο υδάτινο περιβάλλον θα προκαλέσει βλάβες στο οικοσύστημα. Αυτό όμως δεν είναι επιχείρημα διότι όλοι γνωρίζουν οτι ακόμη και μικρές βιοτεχνίες διαθέτουν συσκευές εξουδετέρωσης των αποβλήτων τους, για να προστατεύσουν τόσο της σωληνώσεις τους όσο και το υδάτινο περιβάλλον.
Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, έχει τριπλασιασθεί η κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού τον τελευταίο καιρό και το ίδιο συμβαίνει και αλλού στις ΗΠΑ. Δεν πιστεύω οτι υπάρχει σκοπιμότητα στα δημοσιεύματα, αλλά από όσο γνωρίζω δεν έχει αναφερθεί παράβαση των περιβαλλοντικών όρων απο τις υπηρεσίες περιβάλλοντος των ΗΠΑ στίς μονάδες παραγωγής στραγγισμένου γιαουρτιού».
Leave a Comment