Για να πετύχετε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα δεν αρκεί να ακολουθήσετε μία δίαιτα για λίγο καιρό, αλλά να αλλάξεις σταδιακά τρόπο ζωής και διατροφικές συνήθειες. Ο τελικός στόχος είναι να υιοθετήσουμε μόνιμα μια πιο σωστή διατροφική συμπεριφορά.

Η μείωση είναι μόνο μία από τις φάσεις διαχείρισης βάρους. Υπάρχουν 7 στρατηγικές-κλειδιά για μακροχρόνια επιτυχία στη διατήρηση του υγιούς βάρους:

1. Διατήρησε υψηλά επίπεδα της σωματικής σου δραστηριότητας (συστήνεται 60-90’ / ημέρα μέτριας έντασης άσκηση).

2. Υιοθέτησε μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και θερμίδες.

3. Καθιέρωσε το πρωινό στη διατροφή σου.

4. Παρακολούθησε τακτικά το σωματικό σου βάρος – ζυγίσου μία φορά την εβδομάδα.

5. Διατήρησε έναν σταθερό τρόπο διατροφής με συχνά και ισορροπημένα γεύματα.

6. Άκουσε και ακολούθησε τα σήματα της πείνας και του κορεσμού.

7. Η διατήρηση της επαφής με το διαιτολόγο θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα.

Οι ειδικοί συνιστούν να μειώσουμε το βάρος μας σταδιακά μέχρι να επιτύχουμε ένα υγιές βάρος. Δεν χρειάζεται να βιαστείς να χάσεις πολλά κιλά γρήγορα και με επικίνδυνες μεθόδους (π.χ ακραίες δίαιτες, χάπια αδυνατίσματος), ούτε να συγκρίνεις το σώμα σου και το βάρος σου με αυτό άλλων ατόμων γύρω σου. Κάθε σωματότυπος είναι διαφορετικός. Όρισε ένα στόχο με βάση τις δυνατότητες του δικού σου οργανισμού. Ένας επιθυμητός ρυθμός απώλειας είναι συνήθως 2-4 κιλά το μήνα.

Επίσης:

• Αναγνώρισε τους παράγοντες που σε στρεσάρουν ή επηρεάζουν τη διάθεσή σου. Συμβαίνει κάποια συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας και πόσες ημέρες της εβδομάδας; Σου συμβαίνει εντός ή εκτός εργασίας;

• Παρατήρησε πώς επηρεάζεται η διατροφή σου από το άγχος, την αρνητική διάθεση ή την ανία. Ποιες τροφές επιλέγεις συνήθως;

• Αναζήτησε εναλλακτικούς και αποτελεσματικότερους τρόπους διαχείρισης του καθημερινού στρες και των αρνητικών συναισθημάτων στη ζωή σου, όπως συζήτηση με φίλους, μουσική, περπάτημα, διάβασμα. Το φαγητό θα σου προσφέρει μία προσωρινή ανακούφιση, δε θα σου λύσει το πρόβλημα.

• Προβλέποντας καταστάσεις στρες ή αρνητικής διάθεσης, οργάνωσε και προετοίμασε από πριν τα γεύματά σου.

• Θυμήσου ότι το φαγητό είναι η ανάγκη να καλύψουμε το αίσθημα της πείνας. Όταν νιώθουμε νυσταγμένοι πρέπει να κοιμηθούμε, όταν νιώθουμε εκνευρισμένοι πρέπει να ηρεμήσουμε.

• Μάθε να αναγνωρίζεις πότε έχεις χορτάσει, χωρίς να έχεις «φουσκώσει» ή να νιώθεις δυσφορία. Μπορείς να σταματήσεις να τρως στο σημείο που «είσαι εντάξει» αλλά θα μπορούσες να φας κι άλλο.

Κάθε φορά που κατακτάς έναν από τους στόχους επιβράβευσε τον εαυτό σου κάνοντας κάτι που σε ευχαριστεί, χωρίς αυτό να περιλαμβάνει φαγητό. Αν δεν καταφέρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα μην απογοητεύεσαι, εντόπισε τα σημεία που μπορείς να διορθώσεις και συνέχισε.