Home / Υγεία / Κοιμήσου καλά, για να ζεις …καλύτερα!
Κοιμήσου καλά, για να ζεις …καλύτερα!

Κοιμήσου καλά, για να ζεις …καλύτερα!

Ο ύπνος επηρεάζει την υγεία, την ψυχική μας κατάσταση και γενικότερα όλες τις βιολογικές και συναισθηματικές μας ανάγκες. Όταν δεν κοιμόμαστε καλά ή όταν κοιμόμαστε λίγο, ο οργανισμός μας νιώθει αδύναμος ακόμα και για τις πιο βασικές λειτουργίες του, όπως είναι η αντίληψη. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι όταν κάποιος δεν έχει καλή ποιότητα ύπνου, συχνά είναι νευρικός, επιθετικός με άσχημη διάθεση και ψυχολογία. Ο καλός ύπνος δεν είναι ανέφικτος. Το μόνο που χρειάζεται είναι ηρεμία και επαρκή χρόνο (6-8 ώρες καθημερινά).

Τι πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε «καληνύχτα»;

• Τα βαριά και πικάντικα φαγητά πρέπει να αποφεύγονται το βράδυ. Ο καλός ύπνος θέλει ελαφρύ δείπνο, ενώ θα πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον 3 ώρες ανάμεσα στο δείπνο και το βραδινό ύπνο.

• Επίσης τις τελευταίες ώρες της ημέρας θα πρέπει να αποφεύγονται ο καφές, το τσάι, η μαύρη σοκολάτα, τα αλκοολούχα ποτά και το κάπνισμα.

• Ο καλός ύπνος δεν θέλει ξηρή ατμόσφαιρα. Φροντίστε λοιπόν για έναν ήρεμο, καλά αεριζόμενο και ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας χώρο ύπνου. Η καλύτερη θερμοκρασία είναι 24 – 26°C.

• Ο καλός ύπνος πρέπει να είναι συνεχής και χωρίς διακοπές. Επιλέξτε λοιπόν ένα τακτικό ωράριο κατάκλισης και ακολουθήστε το καθημερινά.

• Ο καλός ύπνος δεν θέλει έντονη φυσική άσκηση.

• Ένα χλιαρό μπάνιο πριν από την κατάκλιση χαλαρώνει και ξεκουράζει.

• Ο καλός ύπνος δεν θέλει πολλές έγνοιες! Αποφύγετε λοιπόν τις πολύ σοβαρές, έντονες και πιεστικές συζητήσεις κατά τις τελευταίες βραδινές ώρες. Σταματήστε την εργασία, αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, μιλήστε με τους δικούς σας, κάντε μία ήσυχη βόλτα και ασχοληθείτε με τα hobby σας. Αποφύγετε ραντεβού με γιατρό, δικηγόρο, λογιστή ή τον εργοδότη σας, αργά το βράδυ.

• Αν σας αρέσει να βλέπετε τηλεόραση όταν ξαπλώνετε, προτιμήστε κάποιο πρόγραμμα με μικρή φόρτιση και ενδιαφέρον π.χ. ταξιδιωτικά ή ντοκιμαντέρ φυσικής ιστορίας και, οπωσδήποτε, ρυθμίστε την τηλεόραση να κλείσει αυτόματα σε 15-30 λεπτά. Μην την αφήνετε όλη νύχτα αναμμένη διότι ο εγκέφαλός μας, παρόλο τον ύπνο, εξακολουθεί να καταγράφει το εξωτερικό περιβάλλον για ο,τιδήποτε συμβαίνει, άρα επεξεργάζεται αυτόματα, τα άχρηστα τηλεοπτικά ερεθίσματα. Το βάθος τού ύπνου συνεπώς είναι μειωμένο και ο ύπνος δεν μας ξεκουράζει όσο θα έπρεπε.

• Μία πολύ καλή συνήθεια είναι να επιλέγουμε ένα βιβλίο ή περιοδικό για ανάγνωση στο κρεβάτι.

• Στον καλό ύπνο βοηθούν πολύ και η ατμοσφαιρική μουσική, οι μπαλάντες, η απαλή μουσική κ.λπ. που χαλαρώνουν το πνεύμα.

• Ο καλός ύπνος θέλει καλή παρέα! Εφ’ όσον οι συνθήκες της προσωπικής σας ζωής το επιτρέπουν, μην παραλείπετε να φροντίζετε την ερωτική σας υγεία. Η ερωτική απόλαυση είναι ένα πολύτιμο αγαθό και βασικό συστατικό του καλού ύπνου.

• Εξίσου σημαντικό για ένα καλό ύπνο είναι το στρώμα του κρεβατιού και η θέση του σώματος κατά τον ύπνο. Εάν η επιφάνεια όπου ξαπλώνουμε δεν είναι σωστή, το σώμα μας προσπαθεί, σε όλη τη διάρκεια της νύχτας να βρει μια άνετη και ξεκούραστη θέση και οι μύες δεν χαλαρώνουν ποτέ.

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr

Διαβάστε επίσης

Οι σωστές στάσεις στον ύπνο για να ξυπνάτε χωρίς πόνους και στομαχικά προβλήματα

Οι σωστές στάσεις στον ύπνο για να ξυπνάτε χωρίς πόνους και στομαχικά προβλήματα

του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr Ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα …