Πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την απώλεια μαλλιών, με το πρόβλημα της τριχόπτωσης να είναι πρωτίστως αισθητικό.
Υπολογίζεται πως το τριχωτό της κεφαλής αποτελείται από περίπου 100.000 έως 150.000 τρίχες, αριθμός που είναι γενετικά προγραμματισμένος. Τα αίτια της τριχόπτωσης ποικίλουν: μπορεί να είναι παροδική και κυρίως εποχιακή (2 φορές τον χρόνο, φθινόπωρο και άνοιξη), κληρονομική, να οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες ή ακόμη και να παρατηρείται μετά από τοκετό, μία χειρουργική επέμβαση, ένα σοβαρό εμπύρετο νόσημα, μεγάλη απώλεια βάρους, ψυχολογικό σοκ κ. ά.
Ειδικά για τις γυναίκες, οι σημαντικότερες αιτίες τριχόπτωσης (ανδρογενετική αλωπεκία των γυναικών) οφείλεται σε κληρονομικότητα, στο ορμονικό υπόβαθρο (αρχή ή διακοπή λήψης αντισυλληπτικών, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, ορμονικές θεραπείες), αλλά και στην ηλικία, αφού η τριχόπτωση επιδεινώνεται μετά τα 50.
Σύμφωνα με τους δερματολόγους ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι γνώσεις για την παθοφυσιολογία και την θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας των γυναικών έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
Τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει η ενδιαφερόμενη είναι :
1.Η λέπτυνση των τριχών ξεκινά ανάμεσα στις ηλικίες 12 έως 40 ετών σε άνδρες και γυναίκες.
2.Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι κληρονομική, πολυγονιδιακή νόσος. Οι εκδηλώσεις αυτού του γενετικού (οικογενειακού) χαρακτηριστικού είναι ηπιότερες στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.
3.Οι γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία έχουν ομαλή έμμηνο ρύση και συνήθως όχι αυξημένη πιθανότατα εμφάνιση ακμής ή υπερτρίχωσης.
4.Το «pull test» (που πραγματοποιεί ο δερματολόγος) σε γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία είναι συνήθως αρνητικό (0-4 τρίχες). Ένα θετικό «pull test» αποτελεί ένδειξη διάχυτης αλωπεκίας παρά ανδρογενετικής αλωπεκίας.
Όμως, μία διάχυτη αλωπεκία μπορεί να συνυπάρχει ή να υποκρύπτει μία ανδρογενετική αλωπεκία. Η διάγνωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, που κατά κανόνα γίνεται με μία σωστή κλινική εξέταση, βασίζεται περισσότερο στην μείωση της πυκνότητας των τριχών και στη μείωση της κάλυψης του τριχωτού της κεφαλής και λιγότερο στην απόπτωση των τριχών.
5.Σε γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία δεν χρειάζονται εκτεταμμένες ορμονικές εξετάσεις, εκτός αν η τριχόπτωση συνοδεύεται και από άλλες καταστάσεις.
6.Τα επίπεδα των κυκλοφορούντων ανδρογόνων σε άνδρες και γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα.
7.Υπάρχει κατάλληλη τοπική φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη της τριχοφυίας σε γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία.
8.Συνήθως χρειάζεται να εφαρμοσθεί για 6 μήνες έως 1 χρόνο για να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα. Στην συνέχεια ο δερματολόγος θα δώσει οδηγίες για την συντήρηση του καλού αποτελέσματος.
9.Η βαφή, η περμανάντ, ο ψεκασμός με λακ και το συχνό λούσιμο δεν επιβαρύνουν την ανδρογενετική αλωπεκία και βελτιώνουν την εικόνα των μαλλιών.
Τι μπορώ να κάνω;
• Μπορείτε να λούζεστε όσο συχνά θέλετε, αρκεί να χρησιμοποιείτε τα σωστά σαμπουάν για τον τύπο των μαλλιών σας.
• Καταπολεμείστε την σμηγματόρροια και την πιτυρίαση (ξηρά ή λιπαρή) που συμβάλλουν στην τριχόπτωση, με συχνά λουσίματα.
• Κατά το στέγνωμα των μαλλιών μη χρησιμοποιείτε καυτό αέρα, κρατήστε περίπου 20 εκατοστά μακριά από τριχωτό κεφαλής το πιστολάκι και μη τραβάτε πολύ δυνατά τα μαλλιά με την βούρτσα αν κάνετε brushing.
• Αποφύγετε κτενίσματα που τραυματίζουν με τα τραβήγματα το τριχωτό κεφαλής.
• Προστατεύστε το τριχωτό κεφαλής από τον ήλιο με ένα καπέλο.
• Ο δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει τα αίτια της τριχόπτωσης και να υποδείξει την κατάλληλη αγωγή, τόσο τοπική όσο και συμπληρωματική με βιταμίνες, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία.
• Δεν υπάρχουν θαυματουργές θεραπείες για το τριχωτό της κεφαλής.
Πηγή: Επαγγελματική Ένωση Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων
Leave a Comment