Η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ σχετικά με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου του εγκεφάλου έδειξε πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τους πολύ συχνούς χρήστες. Ωστόσο, το εάν η ακτινοβολία των κινητών φταίει για την πρόκληση του εν λόγω καρκίνου παραμένει ανοιχτό θέμα καθώς τα αποτελέσματα ήταν ασαφή.
Τα αποτελέσματα της έρευνας INTERPHONE, της οποίας ηγήθηκε μια Καναδή επιστήμων και περιέλαβε 13 χώρες μαζί με τον Καναδά, βρήκε πως δεν υπήρχε αύξηση του κινδύνου για γλοίωμα ή μηνιγγίωμα με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Το μηνιγγίωμα είναι πιο συχνός αλλά καλοήθης όγκος ενώ το γλοίωμα είναι σπανιότερος αλλά θανατηφόρος καρκίνος.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, που συντονίσθηκαν από το Τμήμα Έρευνας για τον Καρκίνο του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας, δημοσιεύθηκαν στην Επιθεώρηση της Επιδημιολογίας. Οι ερευνητές υπό την καθοδήγηση της πρώην καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Οττάβα Ελίζαμπεθ Κάρντις σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας χρήσης των κινητών τηλεφώνων χρειάζονται περαιτέρω έρευνα, σημειώνοντας πως η πλειονότητα των υποκειμένων της έρευνας δεν ήταν υψηλοί χρήστες σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.
Οι αντιπρόσωποι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έσπευσαν να τονίσουν το κύριο εύρημα της έρευνας που υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει αισθητός κίνδυνος από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων συνολικά. Μάλιστα, το Φόρουμ των Κατασκευαστών Κινητής Τηλεφωνίας δήλωσε πως η έρευνα παρέχει βάσιμη επιβεβαίωση για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων.
Η πολυεπίπεδη έρευνα που ξεκίνησε το 1998 και έπρεπε να παραδοθεί κατ’ αρχήν το 2005 περιέλαβε 2409 περιπτώσεις ατόμων με μηνιγγίωμα και 2708 περιπτώσεις με γλοίωμα. Βρέθηκε πως μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των υποκειμένων που χρησιμοποιούσαν επί μακρόν το κινητό τηλέφωνο στο ίδιο αυτί ανάπτυξαν κροταφικό όγκο. Ωστόσο, η έρευνα που διεξήχθη μέσα στη δεκαετία πάσχει από ακρίβεια στο δείγμα (καθώς η χρήση της κινητής τηλεφωνίας είναι πολύ υψηλότερη σήμερα) αλλά και στην ίδια τη μεθοδολογία, σύμφωνα με ερευνητές που συμμετείχαν σε αυτήν.
Πηγή: ΑΠΕ