Σύμφωνα με έρευνες, οι καπνιστές έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και δείκτη μάζας σώματος από τους μη καπνιστές, ενώ οι ειδικοί πιστεύουν πως το κάπνισμα εμπλέκεται σε πολλές αλλαγές του μεταβολισμού. Πιο συγκεκριμένα, προκαλεί αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας, της θερμογένεσης, της λιπόλυσης, του ρυθμού οξείδωσης λιπών και υδατανθράκων, καθώς και διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Εντούτοις, η ποιότητα των τροφών που επιλέγουν φαίνεται να μην είναι τόσο υγιεινές. Οι καπνιστές δηλαδή τείνουν να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες, λίπος, αλκοόλ, καφεΐνη, χοληστερόλη απλά σάκχαρα και λιγότερους σύνθετους υδατάνθρακες όπως ψωμί ολικής και δημητριακά. Αναφορικά με τις διατροφικές επιλογές, οι καπνιστές καταναλώνουν λιγότερα φρούτα, λαχανικά και είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώνουν πρωινό. Συνεπώς, σύμφωνα με τις παρούσες διατροφικές συστάσεις, οι καπνιστές ακολουθούν λιγότερο υγιεινή διατροφή σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Τι γίνεται όμως όταν ο καπνιστής αποφασίζει να διακόψει το κάπνισμα; Η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται από αύξηση βάρους, η οποία είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 10 κιλά. Αν και οι μοριακοί μηχανισμοί που ευοδώνουν την αύξηση βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος δεν είναι πλήρως κατανοητοί, φαίνεται πως η αύξηση αυτή ελέγχεται βασικά από γενετικούς παράγοντες αλλά και από μεταβολικές αλλαγές που φυσιολογικά συμβαίνουν μετά τη διακοπή του καπνίσματος όπως η μείωση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας και η αύξηση της δραστικότητας της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης. Επίσης, παρατηρείται αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη και μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Αυτή η μεταβολή του βάρους είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για μη προσπάθεια ή για αποτυχία προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος.
Δεδομένου ότι τα πλεονεκτήματα από τη διακοπή του καπνίσματος είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικότερα από τα μειονεκτήματα της αύξησης βάρους υποδεικνύεται η ανάγκη κατάλληλης διατροφικής και συμβουλευτικής παρέμβασης στους καπνιστές που αποφασίζουν να διακόψουν το κάπνισμα. Τα άτομα πρέπει να ενημερώνονται για τις πιθανές αλλαγές στο βάρος τους και ν α ακολουθούν πρόγραμμα ελέγχου του βάρους που θα συνοδεύεται από διατροφική επιμόρφωση.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καλύτερος έλεγχος του βάρους οδηγεί σε μεγαλύτερη επιτυχία των προγραμμάτων διακοπής καπνίσματος. Έτσι, η κατάλληλη διατροφική αγωγή είναι απαραίτητη τόσο για την αποφυγή της αύξησης βάρους και συνεπώς των επιπλοκών που συνδέονται με αυτή, όσο και για την καλύτερη συμμόρφωση στη διακοπή του καπνίσματος.
Πηγή: ΑγκαλιάΖΩ
Leave a Comment