Ήδη υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι αρκετών ειδών καρκίνου, όπως μαστού, μελανώματος, ήπατος και προστάτη.
Η καθημερινή κατανάλωση καφέ (με καφεΐνη) μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου του εντέρου μετά από θεραπεία και γενικότερα βελτιώνει τις πιθανότητες θεραπείας του ασθενούς, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη διαπιστώνει κάτι τέτοιο, διευρύνοντας έτσι τον κατάλογο με τα πιθανά οφέλη του καφέ για την υγεία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσαρλς Φουξ, διευθυντή του Κέντρου Γαστρεντερικού Καρκίνου του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Ντέινα-Φάρμπερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας “Journal of Clinical Oncology”, μελέτησαν σχεδόν 1.000 καρκινοπαθείς, που είχαν όλοι υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση όγκου και σε χημειοθεραπεία για καρκίνο εντέρου στο στάδιο τρία.
Όσοι ασθενείς έπιναν τουλάχιστον τέσσερις καφέδες τη μέρα (460 μιλιγκράμ καφεΐνης), είχαν το μεγαλύτερο όφελος, καθώς είχαν κατά μέσο όρο 42% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν υποτροπή της νόσου, σε σχέση με όσους ασθενείς δεν έπιναν καθόλου καφέ. Επίσης, είχαν 33% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Δύο έως τρεις καφέδες τη μέρα είχαν μικρότερο όφελος, ενώ σχεδόν αμελητέο ήταν το όφελος με ένα καφέ ημερησίως ή λιγότερο.
Στην περίπτωση του καρκίνου του εντέρου, οι περισσότερες περιπτώσεις υποτροπής συμβαίνουν μέσα σε μια πενταετία μετά τη θεραπεία και είναι πολύ ασυνήθιστες αργότερα. Στους ασθενείς τρίτου σταδίου, ο καρκίνος έχει φθάσει στους λεμφαδένες κοντά στον αρχικό όγκο, αλλά δεν υπάρχουν άλλες μεταστάσεις. Στους ασθενείς αυτούς, η πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου είναι περίπου 35%.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει κάποια σύσταση για καθημερινή κατανάλωση καφέ, μέχρι τα ευρήματα της μελέτης να επιβεβαιωθούν από κάποια άλλη. Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί πάντως σε άλλες πρόσφατες μελέτες, που δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι αρκετών ειδών καρκίνου, όπως μαστού, μελανώματος, ήπατος και προστάτη.
Ο Φουξ διευκρίνισε ότι η προστατευτική δράση του καφέ δεν αφορά τον «ντεκαφεϊνέ», αν και, όπως είπε, δεν είναι σαφές γιατί η καφεΐνη φαίνεται να δρα προστατευτικά για το έντερο.
Επειδή εξάλλου ο καφές έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αυτό βοηθά έμμεσα στην περίπτωση του καρκίνου του εντέρου. Μια πιθανότητα είναι ότι η συχνή κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να χρειάζεται λιγότερη από την εν λόγω ορμόνη. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου τόσο για διαβήτη όσο και για καρκίνο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Leave a Comment