Επιλέγουμε με προσοχή τα τρόφιμα που αγοράζουμε για την οικογένειά μας, διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες, μας ενδιαφέρει η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και η φρεσκάδα τους… Το τελευταίο βήμα πριν την κατανάλωση, ωστόσο, η συντήρηση είναι εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα ώστε να μη χάσουμε στη διαδρομή θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες και κυρίως για να αποκλείσουμε την πιθανότητα της τροφικής δηλητηρίασης.
Καλό είναι να θυμόμαστε πως η μεταφορά των ευαίσθητων τροφίμων είναι σημαντική, γι’ αυτό καλό είναι να φροντίζουμε ώστε τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια να μην εκτίθενται για ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες (αυτό βέβαια δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα το χειμώνα, αλλά περισσότερο τώρα το καλοκαίρι). Αφού φτάσουμε σπίτι και τοποθετήσουμε τα ψώνια στο ψυγείο, την κατάψυξη ή καλό είναι να έχουμε στο νου μας ορισμένους κανόνες σωστής συντήρησης ώστε να μην κινδυνεύουμε από τις συνέπειες κάποιας αλλοίωσης.
• Όταν ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ, αφήνουμε τελευταία τα τρόφιμα ψυγείου και κατάψυξης ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος που θα μείνουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Θα μπορούσαμε επίσης να έχουμε μαζί μας μια σακούλα-θερμός, που θα διατηρήσει τη θερμοκρασία τους μέχρι να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο.
• Η ιδανική θερμοκρασία για τη συντήρηση του κρέατος είναι από 0 έως 20 C, θερμοκρασία που επιτυγχάνεται στις ψυχρότερες περιοχές του ψυγείου. Πιο ευαίσθητος από τα κρέατα είναι ο κιμάς, που αλλοιώνεται ευκολότερα και καλό είναι να τον μαγειρέψουμε το αργότερο 1 – 2 μέρες μετά την αγορά του, εκτός κι αν τον καταψύξουμε. Όλα τα κρέατα συντηρούνται 3 – 4 μέρες στο ψυγείο, ανάλογα με τον τύπο τους. Αν αγοράσαμε κρέας τυποποιημένο σε δισκάκι δίνουμε προσοχή στην ημερομηνία λήξης.
• Ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης σε όλα τα τρόφιμα και δεν ξεχνάμε πως από τη στιγμή που θα ανοίξουμε μια συσκευασία (π.χ. τοματάκια ή χυμό) θα πρέπει να καταναλώσουμε το προϊόν μέσα σε 2 – 3 ημέρες.
• Οι μαγειρεμένες τροφές διατηρούνται στο ψυγείο 2 – 4 ημέρες, ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες συντήρησης. Οι κιμάδες, τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι τα πιο ευαίσθητα και συντηρούνται το πολύ 1 – 2 μέρες.
• Για να βάλουμε ένα φαγητό στο ψυγείο θα πρέπει να έχει κρυώσει καλά και να το φυλάξουμε σε σκεύος με καπάκι. Δεν πρέπει όμως να μεσολαβήσουν περισσότερες από 2 – 3 ώρες, γιατί στο μεγαλύτερο διάστημα προλαβαίνουν να αναπτυχθούν βλαβεροί μικροοργανισμοί.
• Ποτέ δεν ξαναψύχουμε ένα φαγητό που έχουμε ζεστάνει. Αν περισσέψει φαγητό που ζεστάναμε θα πρέπει να καταναλωθεί μέσα στις επόμενες ώρες.
• Τέλος, ο σωστός τρόπος απόψυξης είναι πολύ σημαντικός. Αποψύχουμε την τροφή ή το κατεψυγμένο φαγητό βάζοντάς το από το προηγούμενο βράδυ στη συντήρηση του ψυγείου, ώστε να μην εκτεθεί στη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Διαφορετικά, το εξωτερικό του μέρος θα ξεπαγώσει πολύ προτού ολοκληρωθεί η απόψυξη και ενδέχεται να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί.
Πηγή: capitalhealth.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment