Όταν μιλάμε για μύκητες των γεννητικών οργάνων συνήθως αναφερόμαστε σε έναν συγκεκριμένο μύκητα, τον Candida Albigans. Και πρόκειται για έναν μύκητα που μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες. Επιπλέον, όταν ο ένας από το ζευγάρι έχει μύκυτες, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα κολλήσει και ο άλλος. Γι’ αυτό και οι μύκητες, παρότι δεν είναι (μόνο) σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, εντάσσονται στην κατηγορία των ασθενειών που μεταδίδονται με τη σωματική επαφή.
Τα συμπτώματα της μυκητίασης
Στις γυναίκες, τα συμπτώματά του μπορεί να συμπεριλαμβάνουν αίσθηση καύσου στα έσω ή έξω γεννητικά όργανα, μια αίσθηση “βάρους”, φαγούρα, κοκκίνισμα, επώδυνη ούρηση, τσούξιμο και αυξημένες εκκρίσεις, πηχτές και λευκές ή/και δύσοσμες.
Στους άντρες, τα συμπτώματα μπορεί να είναι φλεγμονή, κοκκίνισμα, αυξημένη ευαισθησία στη βάλανο και την ακροβυστία. Μπορεί η άκρη του πέους να είναι καλυμμένη με λευκό επίχρισμα ή να υπάρχουν εκκρίσεις.
Τι κάνετε αν υποψιάζεστε ότι έχετε μύκητες
Η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη. Η καλλιέργεια υγρού θα δείξει ακριβώς το είδος του μύκητα που σας έχει προσβάλει και ο γιατρός θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε με ακρίβεια τις οδηγίες του και να κάνετε τη θεραπεία μαζί με τον/την σύντροφό σας ώστε να μην μπείτε σε ένα φαύλο κύκλο επανάληψης της λοίμωξης.
Μερικές συμβουλές για την πρόληψη της μυκητίασης
• Καλή υγιεινή. Μετά το μπάνιο ή το τοπικό πλύσιμο στεγνώνετε πολύ προσεκτικά την περιοχή αφού η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη των μυκήτων.
• Φοράτε βαμβακερά εσώρουχα. Τα συνθετικά εσώρουχα αυξάνουν τοπικά τη θερμοκρασία και ευνοούν την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών.
• Αποφεύγετε τα πολύ στενά παντελόνια – για τον ίδιο λόγο.
Μύκητες και αντιβίωση
Όταν παίρνουμε αντιβίωση αλλάζει η χλωρίδα των γεννητικών μας οργάνων, γεγονός που μας κάνει πιο επιρρεπείς στη μυκητίαση. Για να την αποφύγουμε, ένα απλό γιαούρτι την ημέρα είναι ό,τι χρειάζεται. Γιατί; Το γιαούρτι περιέχει πρεβιοτικά στοιχεία τα οποία “ταΐζουν” τα καλά βακτήρια στον οργανισμό μας. Και όσο περισσότερα καλά βακτήρια έχουμε, τόσο λιγότερος χώρος μένει για τα παθογόνα!
Πηγή: capital.gr