Home / Υγεία / Σεξ & Υγεία / Πόσο ασφαλές είναι το σεξ μετά το εμβόλιο για τα κονδυλώματα;
Πόσο ασφαλές είναι το σεξ μετά το εμβόλιο για τα κονδυλώματα;

Πόσο ασφαλές είναι το σεξ μετά το εμβόλιο για τα κονδυλώματα;

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν σχετικά με τον εμβολιασμό για τον ιό των κονδυλωμάτων HPV ήταν αν θα μπορούσε να λειτουργήσει ενθαρρυντικά στους εφήβους, ωθώντας τους σε περισσότερες και χωρίς προφύλαξη ερωτικές επαφές.
Παρότι στη χώρα μας το εμβόλιο συνταγογραφείται μόνο στα κορίτσια, στο εξωτερικό και ειδικά στις ΗΠΑ το εμβόλιο συστήνεται και στα δύο φύλα. Πολλοί γονείς λοιπόν, ακόμη και ειδικοί, αναρωτήθηκαν μήπως ο εμβολιασμός θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους έφηβους να νιώθουν πως έχουν την έγκριση να ξεκινήσουν νωρίτερα τις σεξουαλικές επαφές. Ο βασικότερος φόβος όμως ήταν μήπως το εμβόλιο τους δημιουργεί μια πλασματική αίσθηση ασφάλειας (σε μια αντίστοιχη περίπτωση αυτό μπορεί να ισχύει και για τα αντισυλληπτικά χάπια) με αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιούν προφυλακτικό στις επαφές.

 

Με αυτά αφορμή, ερευνητές μελέτησαν πάνω από 200.000 νεαρά κορίτσια που έχουν εμβολιαστεί για HPV για να διαπιστώσουν αν εμφανίζουν περισσότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα συγκριτικά με συνομήλικές τους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Και όπως δημοσιεύτηκε στην online επιθεώρηση JAMA Intern Med, η απάντηση είναι αρνητική. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις δύο ομάδες για 10 χρόνια και τα περιστατικά σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (εκτός του HPV ) ήταν ουσιαστικά τα ίδια: παρουσιάστηκαν στο 0,42% των μη εμβολιασμένων νεαρών κοριτσιών και στο 0,68% των εμβολιασμένων νεαρών κοριτσιών.

Το εμβόλιο κατά του ιού των κονδυλωμάτων HPV κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αγορά από το 2007 και παρά τις αρχικές διχογνωμίες, δεν έχουν υπάρξει παρενέργειες ενώ είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και σήμερα αποδεικνύεται πως δεν αυξάνει τις πιθανότητες να κολλήσουν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα οι έφηβοι που εμβολιάζονται.

Πιο συγκεκριμένα, τα δεδομένα ασφάλειας για τα εμβόλια HPV που διατίθενται σήμερα από τις επίσημες αναφορές των Διεθνών Οργανισμών Υγείας έχουν προκύψει μέσα από την συλλογή και καταγραφή όλων των ανεπιθύμητων ενεργειών τους. Οι τελευταίες συλλέγονται μέσα από ένα καλά οργανωμένο παγκόσμιο δίκτυο συλλογής πληροφοριών ασφάλειας και αφορά σε όλα τα κράτη στα οποία επίσημα κυκλοφορούν τα HPV εμβόλια.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο προστατεύει τον οργανισμό από τις προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας και από τον ίδιο τον καρκίνο που οφείλονται στους τύπους 16 & 18 του ιού ΗPV. Το εμβόλιο έχει μπει και στη χώρα μας στο πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού με μηδενική συμμετοχή και συνιστάται στα έφηβα κορίτσια από 12 ετών και σε νεαρές γυναίκες έως 26 ετών που δεν έχουν ερωτικές επαφές. Τα δύο διαθέσιμα εμβόλια χορηγούνται σε τρεις δόσεις στους μήνες 0, 1 (ή 2) και 6 με ενδομυϊκές ενέσεις. Τα σχήματα αυτά επιδέχονται διαφοροποίησης και μπορούν να ακολουθηθούν εναλλακτικά σχήματα. Κρίνεται πάντως σκόπιμο και οι 3 δόσεις του εμβολίου να χορηγούνται εντός ενός έτους.

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

 

Διαβάστε επίσης

Τροφές που μπορεί να σκοτώσουν τη σεξουαλική σας ζωή

Τροφές που μπορεί να σκοτώσουν τη σεξουαλική σας ζωή

Ένας από τους τομείς που μπορεί να επηρεαστούν από τις διατροφικές μας συνήθειες είναι και …