Μεγάλο ποσοστό των γυναικών άνω των 50 μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα οστεοπόρωσης, ενώ η ασθένεια προσβάλει τέσσερις φορές συχνότερα τις γυναίκες παρά τους άντρες. Μόλις τα οστά γίνουν λεπτότερα και πιο εύθραυστα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστείτε κατάγματα. Εάν το άτομο που υποστεί το κάταγμα είναι ηλικιωμένο, τότε αυτό είναι πιθανό να αποβεί μοιραίο.
Από ποια ηλικία μας απασχολεί η οστεοπόρωση
Ο τρόπος ζωής επηρεάζει την υγεία των οστών μας. Το σώμα έχει την τάση να διατηρεί τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αν τα επίπεδα είναι χαμηλά, τότε το σώμα θα αναγκαστεί να «δανειστεί» το ασβέστιο από τα οστά, έτσι ώστε να αναπληρωθούν άλλα μέρη του σώματός. Και επειδή τα πολύ χαμηλά επίπεδα ασβεστίου αποτελούν απειλή για τη ζωή, το σώμα είναι ικανό να εξαντλήσει το ποσοστό του ασβεστίου που βρίσκεται στα οστά. Έτσι, αν, κατά τη διάρκεια της ζωής σας, η πρόσληψη ασβεστίου είναι μικρότερη από ό, τι χρειάζεστε, το σώμα θα κρατήσει το απόθεμα των οστών σας, οδηγώντας τελικά σε οστεοπόρωση.
Πόσο ασβέστιο χρειαζόμαστε και που το βρίσκουμε
Τα παιδιά χρειάζονται περίπου 1.500 mg ασβεστίου την ημέρα, μέχρι να μπουν στην εφηβεία. Οι ενήλικες ηλικίας 15 έως 50 είναι καλυμμένοι με περίπου 1.000 mg την ημέρα. Οι ηλικιωμένοι και κυρίως οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, πρέπει να καταναλώνουν πάλι 1.500 mg ημερησίως. Άριστες πηγές ασβεστίου αποτελούν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και τα χόρτα, και οι σαρδέλες. Σήμερα, μπορείτε επίσης να βρείτε ασβέστιο σε ενισχυμένους χυμούς πορτοκαλιού και ψωμί.
Τα γαλακτοκομικά τα οποία είναι χαμηλά σε λιπαρά ή άπαχα περιέχουν τις ίδιες ποσότητες ασβεστίου. Τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν είναι απαραίτητα. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου από την καθημερινή τους διατροφή. Επομένως, τα συμπληρώματα αποτελούν μία λύση.
Οστεοπόρωση και Βιταμίνη D
Τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν μεταφέρουν αποτελεσματικά το ασβέστιο στο έντερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην απορροφάται όπως θα έπρεπε. Η απορρόφηση του ασβεστίου είναι πολύ σημαντική και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η βιταμίνη D στον οργανισμό. Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη D από την έκθεση στον ήλιο (15 λεπτά την ημέρα χωρίς αντηλιακό), από εμπλουτισμένο γάλα ή άλλα είδη τροφίμων, όπως και από συμπληρώματα.
Τι είδους γυμναστική μπορεί να βοηθήσει
Το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την οστεοπόρωση, αφού το περπάτημα μπορεί να διεγείρει τον σχηματισμό των οστών. Αν δεν υφίσταται το περπάτημα στην καθημερινότητά μας, τότε τα κόκαλα «συμπεριφέρονται» σαν να μην είναι απαραίτητα, πράγμα που τα κάνει να γίνονται πιο λεπτά, όπως συμβαίνει και με τους αστροναύτες στο διάστημα.
Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, ένα καλό γρήγορο περπάτημα είναι ακριβώς ότι χρειάζεται. Το τρέξιμο αποτελεί μία ακόμα καλύτερη λύση, αν δεν έχετε προβλήματα με τις αρθρώσεις σας.