Σήμερα, η παχυσαρκία θεωρείται νόσος καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθεια, υπογονιμότητα, καρκίνο και νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Επιπλέον, στην Αμερική η παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με έναν στους πέντε θανάτους.
Με αυτά τα δεδομένα, κάθε νέα έρευνα και κάθε καινούργιος τρόπος απώλειας βάρους έχει μεγάλη σημασία. Και τώρα οι επιστήμονες ερευνούν έναν συστατικό του σώματός μας: το καφέ λίπος. Και γιατί το καφέ λίπος έχει τόση σημασία; Επειδή πρόκειται ουσιαστικά για ιστό που καίει θερμίδες με αποτέλεσμα την ευκολότερη ή/και μεγαλύτερη απώλεια βάρους.
Τι είναι το καφέ λίπος;
Ωστόσο, το “επιθυμητό” καφέ λίπος είναι πολύ μικρό αναλογικά στο σώμα (αντιπροσωπεύει το 3-7,5% του σωματικού βάρους ενός υγιούς ενήλικα συγκριτικά με περίπου το 20% στους άντρες και το 25% στις γυναίκες που αντιπροσωπεύει το λευκό λίπος).
Πώς μπορούμε να αυξήσουμε και να ενεργοποιήσουμε το καφέ λίπος στον οργανισμό μας;
Οι ερευνητές υποψιάζονται εδώ και χρόνια ότι το σώμα μας είναι ικανό να μετατρέψει το λευκό λίπος σε καφέ και αναζητούν τους μηχανισμούς που κινητοποιούνται για να συμβεί αυτό. Ένας πιθανός δρόμος είναι ο υποδοχέας αδενοσίνης Α2Α που βρίσκεται στο καφέ λίπος. Η αδενοσίνη εκκρίνεται όταν το σώμα στρεσάρεται και στη συνέχεια την λαμβάνει το καφέ λίπος και γίνεται το ερέθισμα για να ξεκινήσει η παραγωγή ενέργειας και διεγείρεται η καύση λίπους.
Πηγή: capital.gr