Ενδελεχή έλεγχο για χρόνιο γλαύκωμα πρέπει να κάνουν όσοι στο παρελθόν έκαναν διαθλαστική επέμβαση διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού και είναι σήμερα κοντά στην ηλικία των 40 χρόνων!
Αυτό τονίστηκε σε Ημερίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γλαυκώματος, η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο του 33ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καταρράκτου και Διαθλαστικής Χειρουργικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη 5 – 9 Σεπτεμβρίου .
«Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής καθώς η μυωπία αποτελεί από μόνη της παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη γλαυκώματος» τονίζει ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δ.Π.Θ. και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών (Glaucoma Laser Eye Center of Athens) κ Βασίλειος Κοζομπόλης, ο οποίος συντόνισε την συνεδρία που αφορούσε την πρώιμη διάγνωση του γλαυκώματος .
«Η δυσκολία, σύμφωνα με τον κ Κοζομπόλη, της διάγνωσης σε αυτή την κατηγορία των ασθενών πολλές φορές είναι μεγάλη λόγω των ανατομικών ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν οι οφθαλμοί με μυωπία και απαιτεί εξειδικευμένο γιατρό με πλήρη διαγνωστικό εξοπλισμό».
Σύμφωνα με οφθαλμίατρους διεθνούς φήμης που συμμετείχαν στην Ημερίδα (Glaucoma Day) που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γλαυκώματος (EGS: European Glaucoma Society), οι νεαροί, σε ηλικία, μύωπες τόσο πριν όσο και μετά την διαθλαστική επέμβαση διόρθωσης θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής .
Συγκεκριμένα πριν την διαθλαστική επέμβαση διόρθωσης οι νεαροί μύωπες θα πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη προεγχειρητικό οφθαλμολογικό έλεγχο με μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και διενέργεια όλων των απεικονιστικών τεχνικών, να κρατούν ένα πλήρες αρχείο της προ της επέμβασης κατάστασης του οφθαλμού, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση των προεγχειρητικών δεδομένων με την μετεγχειρητική πορεία.
Μετά την επέμβαση σύμφωνα με τον κ Κοζομπόλη θα πρέπει να πραγματοποείται επίσκεψη στον οφθαλμίατρο σε ετήσια βάση (ειδικά όσοι πλησιάζουν την πρεσβυωπική ηλικία των περίπου 40 χρόνων), ο οποίος θα εξετάζει:
«Αυτές οι εξετάσεις θα αποτελέσουν την βάση με την οποία θα πραγματοποιείται η σύγκριση στο μέλλον. Οι όποιες μικρές μεταβολές θα εντοπίζονται ώστε η ενδεχόμενη αντιγλαυκωματική παρέμβαση να είναι και πρώιμη και άμεση» καταλήγει ο κ Κοζομπόλης.
Σε ορισμένες δε περιπτώσεις που συνυπάρχει και οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, η επίσκεψη στον ειδικό για το γλαύκωμα γιατρό κρίνεται επιβεβλημένη.
ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζεται το οικονομικό μόνο κόστος του γλαυκώματος. Αθροιστικά το μέσο άμεσο και έμμεσο (επιβάρυνση οικογένειας, συστήματος υγείας, απώλεια εργατοωρών κ.λ.π.) ετήσιο κόστος για κάθε γλαυκωματικό ασθενή μπορεί να κυμαίνεται από 10.000 – 20.000 Ευρώ σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες.
Εκτός του κ Κοζομπόλη η Ημερίδα είχε μια ακόμη Ελληνική παρουσία αυτή του καθηγητή οφθαλμολογίας κ Φώτη Τοπούζη, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που ήταν ενας από τους τρείς οργανωτές.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment