Αδυνατίζουμε… παχαίνουμε… και ξανά το ίδιο. Μετά από κόπο χάνουμε 10 κιλά και μετά από λίγο διάστημα παίρνουμε 15. Ονομάζεται φαινόμενο γιο- γιο και ταλαιπωρεί τους περισσότερους που αποφασίζουν να κάνουν δίαιτα. Πόσο άνιση είναι τελικά η μάχη με τα περιττά κιλά;
Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερες είναι οι φορές που το σωματικό βάρος αυξομειώνεται τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες το άτομο να αποκτήσει το ιδανικό του βάρος. Μπορούμε άραγε να αντιστρέψουμε οριστικά αυτή την κατάσταση;
Οι επιπτώσεις για την υγεία, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Τα άτομα με μεγάλες διαρκείς αυξομειώσεις στο βάρος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας και καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σχέση με όσους έχουν σταθερό σωματικό βάρος. Πολύ σημαντικές είναι επίσης οι συνέπειες και στη ψυχολογική κατάσταση των ατόμων αυτών, που όταν βλέπουν πως ξανακερδίζουν βάρος, παραιτούνται και ξεκινούν να τρώνε περισσότερο.
Η λανθασμένη επιλογή δίαιτας ίσως είναι ο κυριότερος λόγος για το φαινομένο γιο-γιο. Με άλλα λόγια, η αυξομείωση του βάρους παρουσιάζεται κυρίως όταν η δίαιτα είναι στερητική, πολύ αυστηρή και αποσκοπεί στο γρήγορο αδυνάτισμα.
Τι μπορώ να κάνω:
- Κρατήστε ημερολόγιο διατροφής, αλλά και σωματικής δραστηριότητας, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τη διατροφική σας συμπεριφορά. Καταγράψτε επίσης τα συναισθήματά σας όταν τρώτε παραπάνω.
- Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού. Μπορεί να σας βοηθήσει στο να επιλέγετε πιο υγιεινές τροφές.
- Γυμναστείτε. Η συστηματική άσκηση θα σας βοηθήσει όχι μόνο να χάσετε βάρος, αλλά και να το διατηρήσετε. Το να βρίσκεστε σε κίνηση θα συνεχίσει να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα σας.
- Ελέγχετε το βάρος σας τακτικά, ειδικά όταν νιώθετε πως έχετε πάρει τα πρώτα 1-2 κιλά, χωρίς όμως η ζυγαριά να σας γίνει εμμονή.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το ζητούμενο όταν κάποιος αποφασίζει να χάσει κιλά, είναι να αποκτήσει διατροφική παιδεία, δηλαδή να μάθει να τρώει σωστά και να αποφασίζει μόνος του τι είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό και τι όχι. Η σωστή διατροφή θα πρέπει με άλλα λόγια να αποτελέσει συνειδητή επιλογή και όχι να γίνεται με διαλείμματα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η άσκηση, η οποία θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.
Πηγή: capital.gr