Τι πραγματικά συμβαίνει με τη γρίπη; Μείνετε ενημερωμένοι για να επιβιώσετε την εποχή της γρίπης. Τι πρέπει να γνωρίζετε, από την Esther Crain.
Κάθε εποχή της γρίπης (που αρχίζει τον Οκτώβριο και κορυφώνεται τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο), το 20% του πληθυσμού αρρωσταίνουν με έναν ιό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες επιπλοκές (για να μην αναφέρουμε τη γενική κατάρρευση, από πυρετό, ρίγη, συμφόρηση, και πόνους στο σώμα). Πως λοιπόν εξακολουθούν να υπάρχουν τόσοι πολλοί μύθοι και φήμες σχετικά με την γρίπη; Ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για το αν τα στατιστικά για τη γρίπη του τρέχοντος έτους θα είναι καλύτερα ή χειρότερα από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια, είναι έξυπνο να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε την αλήθεια σχετικά με αυτό το φοβερό ιό και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να μολυνθείτε.
Μπορείτε να κολλήσετε τη γρίπη από το εμβόλιο της γρίπης
Όχι, δεν μπορείτε. Αλήθεια. Αυτή η μακρόχρονη φήμη απλά δεν θα ξεχαστεί ποτέ και δεν έχει σημασία πόσο συχνά οι εμπειρογνώμονες το απομυθοποιούν. «Το εμβόλιο της γρίπης γίνεται με νεκρά ιικά σωματίδια, και δεδομένου ότι ο ιός δεν είναι ζωντανός, δεν μπορεί να σας μολύνει,» εξηγεί η Holly Phillips, MD, παθολόγος από τη Νέα Υόρκη και ιατρική σύμβουλος του WCBS News. Η έκδοση του ρινικού ψεκασμού του εμβολίου, το οποίο ονομάζεται FluMist, (το οποίο είναι εγκεκριμένο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, για τα παιδιά και τους ενήλικες ηλικίας μεταξύ 2 και 49 οι οποίοι είναι υγιείς) περιέχει μία αποδυναμωμένη έκδοση του ζωντανού ιού της γρίπης. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην μπορεί να σας κάνει να σας αρρωστήσει , λέει η Δρ Phillips. Αυτή η λανθασμένη αντίληψη μπορεί να πηγάζει από το γεγονός ότι χρειάζεται 2 εβδομάδες για το σώμα σας να σχηματίσει αντισώματα στο εμβόλιο και την πλήρη προστασία σας. Έτσι, αν έχετε πάθει ένα κρυολόγημα ή τη γρίπη πριν ή λίγο μετά, μην κατηγορείτε για τη καταρροή και τον πονόλαιμο το εμβόλιο.
Νέοι, υγιείς άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη γρίπη
«Ενώ είναι αλήθεια ότι η γρίπη είναι πιο απειλητική για τους πολύ νέους, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις, μπορεί ακόμα να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους,» λέει η Δρ Phillips. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το CDC (Το Αμερικανικό Κέντρο Μολυσματικών Ασθενειών) συνιστά ο καθένας να κάνει τον εμβολιαμό, κατά προτίμηση νωρίς στην εποχή της γρίπης. Ακόμα κι αν δεν είστε σε μια ομάδα υψηλού κινδύνου, μπορεί να σας σταματήσει από την μετάδοση του ιού στους πιο ευάλωτους ανθρώπους. «Όσοι περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο, τόσο περισσότερο θα περικοπεί το ποσό της γρίπης που κυκλοφορεί στον πληθυσμό και μπορεί να προστατεύσει τη γιαγιά ή το παιδί σας,» λέει η Δρ Phillips. Ακόμα κι αν δεν αλληλεπιδράτε τακτικά με τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους, αφιερώστε λίγα λεπτά και κάντε τον εμβολιασμό, στο γραφείο του γιατρού σας, το τοπικό φαρμακείο, ή στο κοινοτικό κέντρο υγείας.
Η γρίπη περιλαμβάνει συμπτώματα στο γαστρεντερικό
Όσο άθλια και να είναι τα συμπτώματα της γρίπης, η αγωνία στο πεπτικό είναι σπάνια ένας από αυτά. Ευγενικά ονομάζεται «γρίπη στομαχιού» είναι ένας όρος της καθομιλουμένης που αναφέρεται σε μια ομάδα ιών που προκαλούν κυρίως εμετό και διάρροια, λέει η Δρ Phillips. «Αυτοί οι ιοί δεν είναι γρίπη», λέει. Αυτό δεν πρόκειται να πει ότι η γρίπη δεν μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε κάποια γαστρεντερική θέματα. Μερικοί πάσχοντες μπορεί να νιώσουν ναυτία, ακόμα και εμετό. Αλλά αν παρουσιάσετε αυτά τα συμπτώματα, χωρίς κανένα από τα κλασικά της γρίπης, τότε πιθανώς υποφέρετε από ένα εντελώς διαφορετικό μικρόβιο.
Οι έγκυες γυναίκες δεν μπορεί να κάνουν εμβόλιο
Αντίθετα, όλες οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εμβολιαστούν, το συντομότερο δυνατόν. «Το εμβόλιο της γρίπης είναι πολύ ασφαλές για τις έγκυες γυναίκες, και μπορεί να προστατεύσει ακόμη και το μωρό για τους πρώτους μήνες της ζωής του, όταν δεν είναι αρκετά μεγάλο για να κάνει το εμβόλιο της γρίπης ακόμα, αλλά είναι πολύ ευάλωτο στην ασθένεια», λέει η Δρ Phillips. (Τα μωρά τουλάχιστον έξι μηνών είναι επιλέξιμα για το εμβόλιο.) Τα αντισώματα που δημιουργούνται από τον εμβολιασμό, όχι μόνο θα σας προστατεύσουν από τη γρίπη, που θα προστατεύουν το μωρό σας μετά τη γέννα και θα παραδοθεί μέσω του μητρικού γάλακτος, σύμφωνα με το CDC. Η εγκυμοσύνη προκαλεί αλλαγές στο ανοσοποιητικό, στην καρδιά και στους πνεύμονες, και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια κακή περίπτωση της γρίπης, η οποία μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας. «Υψηλή πυρετοί και σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές της εγκυμοσύνης και ακόμη και σε πρόωρο τοκετό,» λέει η Δρ Phillips.
Μπορείτε να σταματήσετε τη γρίπη πλένοντας πολύ τα χέρια σας
Μην μας παρεξηγήσετε, είμαστε όλοι υπέρ του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι και νερό. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να σταματήσει τη γρίπη. Η γρίπη μεταδίδεται μέσω του αέρα μέσω των σταγονιδίων του σάλιου από ένα άτομο που είναι μεταδοτικό (που ξεκινά μια ημέρα πριν από τα συμπτώματα και μέχρι επτά μέρες μετά). Τα σταγονίδια μπορεί να προσγειωθούν σε σας, στη μύτη, το στόμα και τα μάτια. Μπορείτε επίσης να κολλήσετε τη γρίπη αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες (η γρίπη μπορεί να ζήσει έως και οκτώ ώρες σε επιφάνειες, σύμφωνα με το CDC), στη συνέχεια, αγγίζοντας το χέρι σας στο πρόσωπό σας. Έτσι πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό και να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη σας ή το στόμα. Είναι επίσης σημαντικό να σταθείτε τουλάχιστον 8 μέτρα μακριά από οποιονδήποτε που έχει τη γρίπη, τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια δεν μπορούν να ταξιδέψουν πιο μακριά από αυτό. Απολυμάνετε κοινόχρηστους χώρους στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας σας, αν έχετε κάποιον με τη γρίπη κοντά σας. Και πάνω απ “όλα, να εμβολιαστείτε.
Εάν κολλήσετε τη γρίπη, το εμβόλιο δεν λειτούργησε
Το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι όπως τα εμβόλια που θα σας προστατεύουν από ιλαρά ή πολιομυελίτιδα, η οποία προσφέρει 100% προστασία. Συνήθως, το εμβόλιο της γρίπης είναι μόνο περίπου 60 έως 90% αποτελεσματικό. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε χρόνο κυκλοφορούν πολλά στελέχη κυκλοφορούν και είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να προβλέψουν απόλυτα ποια στελέχη θα είναι κυριαρχήσουν. «Αν κολλήσετε τη γρίπη, αφού έχετε εμβολιαστεί, αυτό σημαίνει απλά ότι έχετε κολλήσει ένα διαφορετικό στέλεχος που δεν συμπεριλαμβάνεται στο εμβόλιο,» λέει η Δρ Phillips. Εάν συμβεί αυτό, υπάρχει και η άλλη πλευρά: τα συμπτώματα είναι πιθανό να είναι λιγότερο σοβαρά, δεδομένου ότι το εμβόλιο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι τουλάχιστον κάπως αποτελεσματικό έναντι του στελέχους που έχετε. Και να έχετε κατά νου ότι σύμφωνα με το CDC, το εμβόλιο της γρίπης είναι μια επιτυχία, αν εμποδίζει νοσηλείες και θανάτους, όχι αν περάσει κάποιος τη σεζόν χωρίς συνάχι.
Πηγή: godoctor.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment