Κίτρινα δόντια; Ευαίσθητα ούλα; Τα κοινά οδοντικά προβλήματα και τι σημαίνουν πραγματικά.
Εάν τα δόντια σας μπορούσαν να μιλήσουν
Έχετε παρατηρήσει μόλις ένα στραβό δόντι. Εκεί ήταν και πριν; Και τώρα που το σκέφτομαι αυτό, μήπως τα ούλα σας τα αισθάνεστε να πονάνε λίγο; Μα καλά, δεν θα μάλλον τίποτα. Τουλάχιστον, αυτό λέμε συνήθως στον εαυτό μας.
Δυστυχώς, αυτά τα φαινομενικά μικρά προβλήματα θα μπορούσαν να είναι σιωπηλές κραυγές από το στόμα σας για βοήθεια. Από κίτρινους λεκέδες έως τα πονεμένα ούλα, οι ειδικοί ξέρουν τα πιο κοινά οδοντιατρικά παράπονα και σας αποκαλύπτουμε τι πραγματικά σημαίνουν.
Οξύς πόνος των δοντιών
Εάν αντιμετωπίζετε ένα ξαφνικό πόνο σε ένα ή περισσότερα από τα δόντια σας, όταν δαγκώνεται, μπορεί να είναι φθορά των δοντιών (του σμάλτου)ή κοιλότητες που να χρειάζονται σφράγισμα, λέει η Sally Cram, οδοντίατρος, από την Washington. «Υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίων που παίρνει τη ζάχαρη από τη διατροφή σας και την μετατρέπει σε οξύ, το οποίο προκαλεί φθορά των δοντιών, ή ακόμα και τρύπες στα δόντια σας,» η Δρ Cram εξηγεί. Όταν αυτές οι τρύπες φτάσουν βαθιά, αυτό προκαλεί αρχικά ευαισθησία και αργότερα κοιλότητες.
Εάν ο πόνος εμφανίζεται μόνο μία φορά σε μια στιγμή, και δεν περιορίζεται σε μόνο σημείο, τότε πιθανότατα δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε, αλλά αν είναι συνεπής πόνος, δηλαδή επαναλαμβάνεται για μια εβδομάδα ή περισσότερο, θα πρέπει να πάτε στον οδοντίατρό σας μια επίσκεψη.
Πονάκια των δοντιών
Ένας παλλόμενος πόνος μπορεί να μην είναι τίποτα αν διαρκεί μόνο μια ημέρα ή δύο, λέει η Sherri Worth, οδοντίατρος στο Newport Beach, της Καλιφόρνια. Αλλά ο πόνος που διαρκεί για περισσότερο από μία εβδομάδα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι τρίζετε ή σφίγγεται υπερβολικά τα δόντια σας. Σε αυτή τη περίπτωση, η οδοντίατρος λέει ότι θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από μία ειδική μασέλα νύχτας.
Ο επίμονος πόνος που συνοδεύεται από πρησμένα ούλα ή αδένες μπορεί επίσης να είναι ένδειξη ότι υπάρχει απόστημα. Δηλαδή ένα δόντι με μόλυνση της ρίζας. Μόνο ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας πει με σιγουριά.
Κίτρινα ή λεκιασμένα δόντια
Εδώ ηρεμίστε, όλα διορθώνονται σχετικά εύκολα. Τα κίτρινα δόντια σχεδόν ποτέ δεν είναι σημάδι για σοβαρές οδοντιατρικές ανησυχίες, λέει η Δρ Worth. «Αυτές οι κηλίδες αναπτύσσονται από κατανάλωση καφέ, το τσάι, το κρασί, ή άλλα σκούρα υγρά.» Η λεύκανση, οι λευκαντικές οδοντόκρεμες ή οι ταινίες, ή μία επίσκεψη στον οδοντίατρό σας μπορεί να λύσει το πρόβλημα. «Είναι επίσης μια καλή ιδέα να ξεπλένετε ή να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά την κατανάλωση αυτών των υγρών για να αποφύγετε το κιτρίνισμα των δοντιών. » προσθέτει.
(Εδώ είναι τι πρέπει να αναζητήσουμε σε μια λευκαντική οδοντόκρεμα.) Αν οι κηλίδες είναι καφέ ή λωρίδα-Υ, αυτό θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα των αντιβιοτικών τετρακυκλίνης που σας χορηγήθηκαν όταν ήσασταν παιδί, ή από άλλα φάρμακα, λέει η Δρ Cram . «Αυτό δεν σημαίνει ότι τα δόντια έχουν καταστραφεί, αλλά στον οδοντίατρό σας μπορεί να βρείτε τα σχετικά λευκαντικά και να καταργήσετε αυτές τις κηλίδες.»
Χαλαρά ή ξαφνικά στραβά δόντια
Εάν τα δόντια σας αισθάνονται χαλαρά, να έχουν γίνει στραβά, ή έπεσαν εντελώς, τότε μάλλον δεν χρειάζεστε οδοντίατρο για να σας πει ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. «Αυτό είναι συνήθως το αποτέλεσμα της περιοδοντικής νόσου,» η οποία προκαλεί απώλεια οστού γύρω από τα δόντια και το σαγόνι σας, λέει η Δρ Cram. Αν δεν κάνετε καθαρισμό των δοντιών σας σωστά (που σημαίνει βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, οδοντικό νήμα καθημερινά, και καθαρισμούς από τον οδοντίατρό σας δύο φορές το χρόνο), τα βακτήρια στα δόντια σας θα σχηματίσουν ένα λεπτό στρώμα που ονομάζεται πλάκα, λέει η Δρ Cram. Αν υπάρχει συνέχεια στις κακές συνήθειες σας, και ξεχνάτε ή για οποιονδήποτε λόγο δεν κάνετε τα παραπάνω, τότε η πλάκα τελικά θα σκληρύνει σε πέτρα, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί στα ούλα σας και τελικά, στα οστά γύρω από το στόμα σας. Δείτε έναν οδοντίατρο αμέσως σχετικά με οποιαδήποτε χαλαρά ή προσφάτως στραβά δόντια.
Αιμορραγία, κόκκινα, ή πρησμένα ούλα
Αυτό θα μπορούσε να είναι μία ενοχλητική παρενέργεια της εγκυμοσύνης ή άλλων ορμονικών αλλαγών, λέει ο Pia Lieb, οδοντίατρος από την Νέα Υόρκη. Θα μπορούσε επίσης να προκαλείται από βακτηριακή συσσώρευση. Εάν τα συμπτώματα είναι μόνο για μια ημέρα ή δύο, αλλά το επιμελές βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος φαίνεται να διορθώνει τα πράγματα, τότε δεν είναι τίποτα για να ανησυχούμε, λέει.
Αλλά εάν τα προβλήματα των ούλων σας επιμένουν για περισσότερο από μία εβδομάδα, θα μπορούσε να είναι άλλο ένα σημάδι της περιοδοντικής νόσου, λέει ο Δρ Lieb. Προγραμματίστε μία επίσκεψη στον οδοντίατρο το συντομότερο δυνατόν.
Έχετε πληγές στο στόμα σας
Αν και επώδυνες, οι πληγές ή ο πόνος είναι συχνά το αποτέλεσμα της κατανάλωσης πολλών εσπεριδοειδών, πικάντικης κουζίνας, ή ζεματιστά τρόφιμα, η Δρ Worth εξηγεί. Εάν ο πόνος εξαφανίζεται μετά από δύο ή τρεις ημέρες, είστε πιθανώς μια χαρά. Αλλά αν οι πληγές καθυστερούν να επουλωθούν, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι μιας σοβαρής ανεπάρκειας της βιταμίνης Α, λέει η Δρ Cram. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για τη σύνθεση κολλαγόνου και συνδετικού ιστού, από το οποίο είναι ουσιαστικά κατασκευασμένη η γλώσσα σας. Ξεκινήστε να τρώτε περισσότερο γλυκοπατάτες, το σπανάκι, τα καρότα και όλες τις καλές πηγές βιταμίνης Α. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν.
Πόνος των ούλων
Αν τα ούλα σας ή οι πλευρές των δοντιών σας πονάνε όταν εισπνέετε κρύο αέρα, ή όταν πίνεται ζεστά ή κρύα υγρά, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη μια κοιλότητα, λέει ο Δρ Cram. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι τα ούλα σας έχουν τραβηχτεί προς τα πίσω, αποκαλύπτοντας έτσι τις ρίζες των δοντιών σας, προσθέτει. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω των βακτηρίων, το υπερβολικό σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών σας(ακόμα και την ώρα που κοιμάστε), ή βουρτσίζετε πολύ δυνατά τα δόντια σας, με σκληρή οδοντόβουρτσα.
Αν τα ούλα σας είναι πολύ κόκκινα ή υπάρχουν λευκές κηλίδες που προκαλούν πόνο, θα μπορούσε να είναι ένας σχετικά αβλαβής ερεθισμός που μπορεί να προκληθεί από ορισμένα τρόφιμα, φάρμακα, ή ακόμα και εσφαλμένα τοποθετημένες οδοντοστοιχίες ή σιδεράκια, λέει ο Δρ Cram. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσαν επίσης να είναι σημάδια καρκίνου του στόματος. Αν οι κηλίδες έχουν παραμείνει για περισσότερο από μία εβδομάδα, πρέπει να δείτε τον οδοντίατρό σας.
Πηγή: godoctor.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment