Η χοληστερόλη χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: την “κακή” (LDL) και την “καλή” (HDL). Υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Για αυτό ο κύριος στόχος πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι να πέσει πολύ χαμηλά η LDL χοληστερόλη.
Η χοληστερόλη είναι στην ουσία ένα λιπίδιο που παράγεται στον οργανισμό μας, αλλά το προσλαμβάνουμε και από τη διατροφή. Για την ακρίβεια το μεγαλύτερο ποσοστό της χοληστερόλης συντίθεται στο συκώτι μας (περίπου 80%) και μόνο το 20% προέρχεται από τη διατροφή. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιες φορές δεν μειώνεται ακόμη και με την πιο αυστηρή δίαιτα και χρειαζόμαστε φάρμακα για τη ρύθμισή της.
Η χοληστερόλη χρησιμεύει για τη σύνθεση των μεμβρανών και ορισμένων ορμονών, καθώς και στην απορρόφηση λιποδιαλυτών ουσιών στο έντερο. Παράλληλα συμμετέχει και σε άλλες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Με άλλα λόγια, η χοληστερόλη είναι σημαντική ουσία για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Όσο πολύτιμη όμως είναι όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τόσο επιζήμια γίνεται όταν αυξηθεί, καθώς τότε κινδυνεύουν οι αρτηρίες μας.
Η “κακή” χοληστερόλη
Η LDL χοληστερόλη είναι χρήσιμη για τον οργανισμό, καθώς ένα μικρό ποσοστό της χρησιμοποιείται για τις ζωτικές μας λειτουργίες. Όταν όμως τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης ξεπεράσουν ένα όριο τότε γίνεται επιζήμια, γιατί συγκεντρώνεται σε αυξημένες ποσότητες στο τοίχωμα των αγγείων, προκαλώντας στένωση. Με απλά λόγια, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην LDL χοληστερόλη αυτή καθαυτή, αλλά στην ποσότητά της.
Η “καλή” χοληστερόλη
Η HDL χοληστερόλη αποτελεί τον εξισορροπητικό παράγοντας για την ποσότητα της βλαβερής LDL χοληστερόλης που συσσωρεύεται στις αρτηρίες, καθώς έχει την ιδιότητα να απομακρύνει την LDL χοληστερόλη από το τοίχωμα των αρτηριών και να την οδηγεί στο συκώτι από όπου και αποβάλλεται από τον οργανισμό. Συνεπώς, όσο σημαντικό είναι να διατηρούμε χαμηλά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στον οργανισμό μας, εξίσου σημαντικό είναι να φροντίζουμε ώστε να είναι υψηλά τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.
Πως αντιμετωπίζεται
Βασική επιδίωξη είναι η μείωση της LDL χοληστερόλης με αλλαγή του τρόπου ζωής, δηλαδή:
• Διακοπή καπνίσματος
• Δίαιτα πτωχή σε λιπαρά, όπως τροφές που περιέχουν φυτικές στερόλες (γάλα, γιαούρτι, μαργαρίνες)και πλούσιες σε φυτικές ίνες (χόρτα, φρούτα, λαχανικά)
• Απώλεια βάρους (μείωση κατά 10% μέσα σε έξι μήνες
• Σωματική άσκηση (για παράδειγμα γρήγορο βάδισμα 30΄- 60΄ την ημέρα)
Επειδή όμως η LDL χοληστερόλη δεν μπορεί να μειωθεί στα επιθυμητά επίπεδα μόνο με τη διατροφή, χρειάζεται σε αυτή την περίπτωση η κατάλληλη για τον καθένα φαρμακευτική αγωγή, πάντα με τη συμβουλή ενός ειδικού γιατρού.
Leave a Comment